Blankesteijns Beeldbuis

Het is de vraag of we ooit de waarheid zullen kennen over de gruwelijke moord op journalist Kim Wall. Wel kunnen we de andere hoofdrolspeler, verdachte Peter Madsen, beter leren kennen via de vele video’s die al voor de moord op YouTube stonden. Hier is een selectie.

Een belangrijk sfeerbeeld geeft een video van zes minuten uit 2009, waarin te zien is hoe een internationale delegatie van onderzeebootliefhebbers aan boord gaat van Madsens Nautilus. Duidelijk is te merken dat de camera zijn kont niet kan keren en de mensen waarschijnlijk ook niet. Madsen komt over als iemand die weet wat hij doet en die geen tegenspraak duldt. Het zullen wel eigenschappen zijn waar je niet buiten kunt als je eigenhandig een onderzeeboot wilt bouwen en besturen.

Eén van de vele raadsels in deze affaire: Waarom dacht Madsen met de vernietiging van zijn levenswerk de gepleegde moord verborgen te kunnen houden?

Ook interessant: een lezing uit 2012 waarin Madsen zijn levensverhaal vertelt. Zijn gedrevenheid en charisma zijn onmiskenbaar; zijn ijdelheid ook. Hij is duidelijk gewend aan veel aandacht en trots op wat hij heeft bereikt.

 

Ruimtevaart

Na het bouwen van de Nautilus begon Madsen in 2008 samen met zijn compagnon Kristian von Bengtsson Copenhagen Suborbitals, een bedrijf dat tot doel had een raket te ontwikkelen waarmee mensen pleziertochtjes naar de ruimte konden maken. Het initiatief werd gesponsord door enkele tientallen bedrijven en door meer dan 2000 particulieren (zie copenhagensuborbitals.com). Alle 55 medewerkers van nu hebben er gewoon een baan naast.

CS hield zijn donateurs op de hoogte met onder andere een voortdurende stroom video’s, vaak langdurige registraties van experimenten. Het dichtst in de buurt van een gewone reportage komt deze test van een ruimtepak, uitgevoerd in 2013. Het pak was ontwikkeld door een Amerikaanse geestverwant: ook een amateur die zelf aan de slag is gegaan. Madsen komt in deze video niet voor.

 

Vertrek

In 2014 liet Madsen zich interviewen door een Portugese journaliste. Hij leidde haar rond door een hangar van Copenhagen Suborbitals. Wat hierin het meest opvalt (naast de belabberde cameravoering) is zijn fascinatie met ruimtevaart en met de mogelijkheid die in zijn ogen iedereen heeft die dat wil, om zich hiermee bezig te houden. De video vermeldt nog net dat Madsen in 2014 vertrok bij CS. Hij begon daarna een eigen ruimtevaartonderneming, Rocket Madsen Space Lab, die nog niet van zich heeft doen spreken. Opvallend is dat dit drie jaar oude interview pas begin juli 2017 online is gezet

Copenhagen Suborbitals bestaat nog en heeft een jaar geleden een raket getest, de Nexo-1. De test was niet bijster succesvol: de raket stortte binnen een minuut in zee (zie de video hieronder vanaf 3:20:20). Voor augustus was een test gepland van de Nexo-2 maar die heeft nog niet plaatsgevonden. (NB Woensdag 30 augustus zendt de VPRO een documentaire uit over Copenhagen Suborbitals, waarin Peter Madsen een hoofdrol speelt. 2Doc: Amateurs in Space - Woensdag 30 augustus, 22.40 uur, NPO 2.)

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.