Eureka

Navigeren is op de motor­fiets lastiger en zeker gevaarlijker dan in de auto. De ConnectedRide Smartglasses van BMW Motorrad projecteert daarom route­informatie in het blikveld van de motorrijder.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


In bepaalde automodellen is het head-up display (HUD) al standaard leverbaar. Dit systeem projecteert dashboard- en routeinformatie op de voorruit. Het beeld is gefocusseerd op ‘oneindig’ zodat de bestuurder zich gewoon op de weg kan concentreren, wat de veiligheid moet verbeteren.

Een goed werkend systeem voor motorrijders was er nog niet. BMW, dat HUD in de 3- en 5-serie levert, komt nu met een motorbril voorzien van een HUD.Geprojecteerd op de lenzen

ConnectedRide Smartglasses kan via bluetooth worden verbonden met een smartphoneapp. Deze projecteert relevante data, zoals de gereden snelheid en gps-routeinformatie, in realtime op een van de lenzen van de bril. Hierdoor kan de motorrijder beter en sneller anticiperen. 

De positie van de projectie en de instellingen zijn vooraf via de app of tijdens het rijden te verstellen via een multicontroller op het stuur. Zo is onder meer de detaillering van de navigatie in te stellen van eenvoudig met pijlen tot uitgebreid inclusief straatnamen.


Ergonomisch ontworpen

De batterij houdt het op een volle lading tien uur vol. De bril is ergonomisch ontworpen voor optimaal comfort, is leverbaar in twee verschillende maten en met verschillende neussteuntjes. Ook zijn er verschillende type lenzen leverbaar.

De verkoopprijs bedraagt 690 euro.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: BMW Motorrad

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.