Auto- en motorbouwer Honda heeft een nieuwe tweewieler gebouwd die altijd overeind blijft staan. Het is een spinoff van een apparaat om ouderen langer te helpen lopen. Op technologiebeurs CES presenteerde Honda hun nieuwe motorfiets.

Het is een gek gezicht; een Japanse onderzoeker in witte labjas zit met zijn armen uitgespreid op een motorfiets. Hoe hij ook beweegt, het voertuig valt niet om. Kleine bewegingen van het voorwiel houden het geheel van onderzoeker en motor in balans.


Eenwieler

Honda liet deze motor zien op de Amerikaanse technologiebeurs CES in Las Vegas. Het is een speelse toepassing van techniek die het bedrijf eerder gebruikte in een UNI-CUB. Dat is een soort eenwieler die zichzelf overeind houdt terwijl hij rondrijdt. Door subtiel je lichaamsgewicht te verplaatsen beweegt het apparaat naar voren of opzij. Dat gaat niet dankzij gyroscopen, zoals in de bekende Segway, maar met intelligente sensoren (Honda heeft het zelf over 'robotica') die aan de hand van geleverde druk bepalen waar het voertuig heen moet.

De UNI-CUB is ontworpen om ouderen mobiel te houden, ook als ze slecht ter been zijn. Een soort rollator, maar dan om op te zitten in plaats van achter te lopen. Aangezien Japan te maken heeft met veel vergrijzing, kan het apparaat in de toekomst onmisbaar zijn voor een mobiele bevolking.

 


De techniek van de UNI-CUB zit nu ook in de motorfiets, waardoor hij wonderbaarlijk overeind blijft staan zonder standaard. Honda voegde expres geen gyroscoop toe, iets dat conucurrerende motorfietsen wel doen. 'Die zou teveel gewicht toevoegen en de rijervaring veranderen', aldus Honda in het persbericht.


Volgen

Een andere fraaie functie van de omgebouwde motor is de bewegingssensor. Dit primitieve sensortje aan de voorkant van het voertuig zorgt ervoor dat hij weet wanneer hij een voorligger heeft. Daardoor wordt het mogelijk om, met een druk op de knop, de motor achter iemand aan te laten rijden. Omdat de motor altijd overeind blijft kan hij ook stapvoets achter een mens aan rijden. Handig als je geen zin hebt om hem zelf uit de garage te trekken.

Beeld: Honda

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.