Door de zachte winter kunnen we deze zomer flink wat muggen verwachten. Voor wie zich wil wapenen tegen slapeloze nachten door zoemende muggen die verdwenen zijn zodra je het licht aan doet, kan de Bzigo een oplossing zijn. 

Dit apparaatje van de gelijknamige Israëlische start-up detecteert en volgt muggen, zodat ze niet kunnen ontsnappen. De Bzigo is uitgerust met met een infraroodcamera met breedhoeklens en een microprocessor. Een ingebouwd algoritme detecteert kleine, bewegende voorwerpen in het blikveld van de camera. Op basis van het bewegingspatroon wordt de mug herkend.

Bzigo zendt vervolgens een waarschuwing naar de bijbehorende app op je smartphone. De mug wordt intussen gevolgd en gemarkeerd met een laserstraal. Zodra hij stil zit, projecteert Bzigo een rechthoek rondom de mug, zodat jij precies ziet waar hij zit.


Prototype

Het huidige prototype kan muggen detecteren tot op een afstand van acht meter. Binnen de gemiddelde slaapkamer kan de mug dus niet ontsnappen aan het slimme oog van Bzigo.

Dankzij de infraroodcamera werkt het systeem ook in het donker. De laserstraal is veilig voor de ogen.

Bzigo wil het apparaatje begin volgend jaar op de markt brengen. Intussen denken de makers al aan de toekomstige uitvoering: een Bzigo die de mug ook zelf elimineert, zodat jij rustig door kunt slapen tussen de laserstralen.


Tekst: Paul Schilperoord

Beeld: Bzigo

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.