Beeldbuis

Voor elke hobby vind je op internet iemand die hem tot in het extreme beheerst. Deze week is dat Roman Booteen met zijn fantastische hobo nickels.

Hobo nickels (‘zwerverstuivers’) is de bijnaam voor bestaande, officiële munten die door iemand zijn bewerkt tot iets anders. Strict gesproken is dat illegaal, want de originele munt verliest hierbij zijn monetaire waarde. Maar het levert vaak iets op dat een enorme artistieke waarde heeft. Tenminste, als je het overlaat aan de Rus Roman Booteen.

Booteen graveert zelf munten en Zippo-aanstekers, en doet dat op tamelijk onnavolgbare wijze. Zijn simpelste werk bestaat uit delicaat gegraveerde taferelen met alles van klassieke mythes en Latijnse teksten tot aan figuren uit Futurama of The Simpsons – of een combinatie ervan.
 

Wolvenklem

Maar het wordt pas echt gaaf bij zijn mechanische munten. Hiervoor combineert hij munten, soms van verschillende kleuren en materialen, die hij samenstelt tot een mechaniek met verborgen knopjes en bewegende delen. Het filmpje hierboven toont een verzameling van zijn werk waarin de werking van de munten is te zien.

Booteens bekendste projectje is een munt met een soort wolvenklem erin, die dichtklapt als je er een kleiner muntje uit probeert te pakken. Het kunstwerkje ging voor meer dan 10.000 dollar van de hand op eBay, dus met die monetaire waarde zit het ook nog wel goed.
 

Gele waarschuwingen

Hij deelt al zijn nieuwe werk op Instagram (@romanbooteen). Het lijkt erop dat elk nieuw project al is verkocht voordat hij het plaatst. De gele waarschuwingen dat hij niets op voorraad heeft en niet in opdracht werkt zijn ergens ook wel komisch om te lezen. Booteen gaat blijkbaar bijna ten onder aan zijn eigen succes.

Ook staan er een aantal mooie filmpjes tussen zijn feed waarin je de mechaniekjes ziet ontstaan. Voor hen zonder Instagram hieronder een filmpje dat eigenlijk een compilatie is van zijn Instagramberichten.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.