Eureka

Twee Australische studenten hebben een 'beanie' ontwikkeld die dezelfde bescherming biedt als een skihelm.

Skiën en snowboarden zijn risicovolle sporten, maar toch nemen lang niet alle wintersporters voldoende voorzorgsmaatregelen. Heel wat skiërs en snowboarders dragen zelfs geen helm, omdat een muts nou eenmaal veel comfortabeler zit. Dit merkten ook de Australische techniekstudenten en snowboarders Rob Joseph en Brodie Robinson. Om toch hun veiligheid te garanderen, ontwikkelden zij een zachte muts die onder impact dezelfde bescherming biedt als een skihelm.
 

Zweetafvoer

De ANTI Ordinary A1-muts is een sandwich van een zogenoemde niet-newtonse vloeistof tussen een zachte binnen- en buitenlaag. Een niet-newtonse vloeistof gedraagt zich – in tegenstelling tot veel alledaagse vloeistoffen – niet-lineair onder invloed van mechanische spanning. Onder plotselinge belasting kunnen de moleculen niet meer vloeiend langs elkaar bewegen en wordt de vloeistof hard.
 

Anti-Ordinary


Bij normaal gebruik voelt de A1-muts zacht aan. De binnenlaag van de muts bestaat grotendeels uit wol en voert zweet af naar de buitenlaag. Deze is van acryl voor sterkte en duurzaamheid.
 

Zwaarder dan een helm

Door de laag niet-newtonse vloeistof is de muts wel 23 millimeter dik en weegt hij 750 gram. Dat is meer dan de gemiddelde skihelm, maar de muts zou comfortabeler aanvoelen omdat het gewicht beter over het hoofd is verdeeld.

De muts wordt met een kinband vastgezet zodat ie tijdens een val goed blijft zitten. Volgens de ontwerpers voldoet de A1 aan dezelfde veiligheidsstandaard als gewone skihelmen. De ANTI Ordinary A1 moet dit jaar op de markt komen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.