Een normale muur werkt als een touchscreen dankzij een patroon met geleidende verf. De muur neemt ook activiteit van elektrische apparaten waar, en kan in de toekomst mogelijk apparaten op afstand besturen.  

De muur met de geleidende verf, 'Wall++' genoemd, is bedacht door onderzoekers van Carnegie Mellon University en Disney Research. Het maken van het touchscreen op steen kost zo’n 16 euro per m2


Nikkel

De onderzoekers testten verschillende commercieel beschikbare soorten verf voor hun onderzoek, waaronder zilver- en nikkelverf. De zilververf geleidt het beste, maar kost ruim 150 euro per m2. Om hun methode goedkoop te houden, kozen de wetenschappers voor de nikkel.

De verf geleidt het beste als hij in een ruitenpatroon op de muur wordt aangebracht. De wetenschappers gebruikten afplaktape om dit patroon te schilderen. Vervolgens verbonden ze de elektroden met elkaar, en bedekten ze het geheel met witte latex muurverf zodat de muur er weer normaal uitzag.
 

Touschscreen

Als iemand de Wall++ aanraakt, verstoort dit de capaciteit van het geverfde elektronische circuit. Hierdoor werkt de muur als een touchscreen. Wanneer de elektroden zijn aangesloten op een computer, worden aanrakingen op de muur zichtbaar op het computerscherm.

De muur detecteert ook elektromagnetische velden. Daardoor kan hij elektrische voorwerpen zoals een föhn of een boormachine herkennen, die een specifiek elektromagnetisch veld afgeven. De muur weet ook waar het voorwerp zich bevindt. Hierdoor kan hij personen en hun bewegingen volgen, zolang ze iets bij zich dragen met een elektromagnetisch veld om zich heen.
 

Besturen

In de toekomst heeft de Wall++ mogelijk allerlei toepassingen, zoals het besturen van apparaten of van lampen vanaf de muur. Of hij geeft een seintje als de wasmachine klaar is.

Disney heeft de Wall++ mede ontwikkeld, dus wellicht zien we de interactieve muur over een tijdje terug in Disneyland.

Openingsbeeld: de Wall++. Foto: Carnegie Mellon University.
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.