EUREKA

DrumPants zijn 20 cm lange strips met drukgevoelige sensoren die je om je been of borst draagt. Aan elke sensor is een geluid te koppelen, waaronder gitaar, keyboard en drums. Zo kun je in je eentje een complete band vormen zonder instrumenten.

‘Met DrumPants kun je muziek maken wanneer je maar wilt,’ zegt de Amerikaanse drummer Ryan Hubar. Ter illustratie geeft hij een klap op zijn linkerbeen. Bang, een zware bas weerklinkt. Snel tikt hij zijn andere been aan. Een synthesizer volgt. ‘Heerlijk. Geen gedoe en gesjouw meer met zware apparatuur.'

 

Inlegzooltje

Hubar vormt in zijn eentje een complete band met DrumPants, kortweg 20 cm lange strips met drukgevoelige sensoren die om het been of de borst zijn te binden, of als inlegzooltje in de schoenen zijn te schuiven. De strips zijn met kabeltjes aan te sluiten op een regelkastje ter grootte van een mobieltje. Dat is op zijn beurt weer te koppelen aan losse boxen, een koptelefoon of een piepklein boxje aan de broekriem.

 

 

Een tik op een sensor kan van alles opleveren: via het regelkastje of een speciale app is elke sensor aan een instrument te hangen. De gebruiker kan kiezen uit honderd ingebouwde geluiden, zoals bekkens, gitaar, bas, synthesizer en drums. Ook toonhoogte en volume zijn te regelen.

 

Draagbaar drumstel

Drumpants is bedacht door Tyler Freeman, een Amerikaanse computerwetenschapper en drummer. Typisch muzikantengedrag bracht hem op het idee een draagbaar drumstel te ontwikkelen. ‘Mijn drumvriendjes en ikzelf kloppen op alles waar we onze handen op kunnen leggen. Dit wilde ik omzetten in echte drumgeluiden.’

Freeman ontwikkelde een houtje-touwtjedrumkit waarop hij afstudeerde. Hij pikte de kit een paar jaar geleden weer op en bracht DrumPants na crowdfundingcampagnes op Kickstarter en Indiegogo onlangs op de markt.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.