Eureka

Patiënten die zichzelf medicijnen toedienen, stoppen soms de behandeling uit angst voor de pijnlijke prik. De naaldloze injectiespuit PRIME moet die angst wegnemen.

Deze spuit van de Amerikaanse start-up Portal Instruments, een spin-off van MIT, drukt een geneesmiddel met een snelheid van 200 m/s binnen tienden van seconden door de huid heen. De straal, die de dikte van een haar heeft, wordt nauwelijks gevoeld, zo blijkt uit onderzoek: patiënten ervaren niet veel meer dan een lichte kriebel.

De medicijnen bereiken daarnaast de juiste diepte onder de huid, iets wat ­alternatieve naaldloze technieken niet kunnen. De wetenschappers hebben hiervoor veel werk gestoken in het hart van PRIME, de zogenoemde Lorentz ­F­orce Actuator. Dit is kortweg een spoeltje dat een magneet omvat. De spoel komt in beweging als er een elektrische stroom door loopt en drukt dan via een zuiger een containertje met medicijnen leeg.
 

Van hoge naar lage druk

Het bijzondere is dat het leegdrukken uit twee fases bestaat: een periode met hoge druk om de huid te doorboren en de correcte diepte te bereiken, en een met lage druk om de medicijnen op die plek te verspreiden.

Het moment van overschakelen naar lage druk hangt deels af van het type medicijn en wordt van tevoren geprogrammeerd. Daarnaast meten druksensoren tijdens het injecteren de weerstand die de huid biedt. Bij een wat stuggere huid treedt de fase van lage druk later in.

PRIME wordt de komende tijd beoordeeld door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Waarschijnlijk komt de spuit over een paar jaar op de markt.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.