Nanodeeltjes ijzeroxide vermengd in biomassa verdubbelen de productie van biogas, zo blijkt uit onderzoek van de Universitat Autònoma van Barcelona.

 



In vergistingstanks zetten bacteriën biomassa om in methaan. Nu was al bekend dat ze daarvoor ijzerionen nodig hebben, maar de concentratie van het metaalion luistert nauw. Is er te weinig, dan stagneert de productie, is er te veel, dan gaan de bacteriën er aan dood. Het is dus zaak om een optimale ijzerconcentratie in de zuurstofarme vergister tot stand te brengen.

Uit het onderzoek van de Universitat Autònoma van Barcelona blijkt dat ijzeroxide nanodeeltjes daar heel goed geschikt voor zijn. Die blijken namelijk gevoelig voor de concentratie van ijzerionen in de omgeving. Zijn er veel ionen, dan blijft het ijzer in nanodeeltje gebonden, zijn er weinig, dan laat het nanodeeltje ijzerionen vrij. Daarbij is de grootte van de nanodeeltjes wel een kritische factor; de Catalanen noemen een grootte van 7 nm (1 nm = 10^-15 m) optimaal.

Het effect op de biogasproductie is enorm: die verdubbelt ruimschoots, de onderzoekers noteren een toename met 234 procent. Ter vergelijking: bij gebruik van ijzeroxidedeeltjes van 24 nm was er geen effect.

Nanodeeltjes krijgen hiermee een heel nieuwe toepassing als afgever van ionen.


Doorsnede van een mestvergister.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.