De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil begin volgend jaar voor het eerst een bemande vlucht uitvoeren met de Crew Dragon van SpaceX. NASA-topman Jim Bridenstine en CEO Elon Musk van SpaceX hebben dat met elkaar afgesproken. 

De bestemming van de eerste vlucht wordt het internationaal ruimtestation ISS. Niet eerder heeft een commercieel bedrijf astronauten daarheen gebracht. 

Bridenstine bracht donderdag een bezoek aan het commerciële ruimtevaartbedrijf van Musk. 'Elon en ik zijn het er volledig over eens hoe belangrijk het is om Amerikaanse astronauten aan boord van Amerikaanse raketten weer van Amerikaanse grond te lanceren', zei Bridenstine tijdens het bezoek. 'SpaceX is opgericht voor bemande ruimtevaart en we zijn zeer vereerd over de samenwerking met NASA', reageerde Musk.


Aangepaste vrachtcapsule

Sinds de laatste vlucht met de spaceshuttle in 2011 is NASA niet meer in staat om mensen de ruimte in te brengen, maar is het afhankelijk van Russische capsules.

SpaceX heeft juist voor dat doel de Crew Dragon ontwikkeld. een voor astronautenvervoer aangepaste versie van de Dragon-capsule die al langer wordt ingezet om vracht te vervoeren naar het ISS.  
 


Tegenslag

In maart van dit jaar werd de Crew Dragon voor het eerst getest, nog zonder bemanning. De koppeling van de capsule met het ISS verliep vlekkeloos en de terugvlucht, die eveneens zonder problemen verliep, eindigde met een succesvolle splashdown in de Atlantische Oceaan.

Een maand later echter ontplofte een Crew Dragon bij een test op de grond. De eerste bemande testvlucht, die in de zomer had moeten plaatsvinden, laat mede daardoor nog steeds op zich wachten. 

De Crew Dragon bevat zeven zitplaatsen voor astronauten, een life-support-systeem, een ontsnappingssysteem voor noodgevallen, ramen, touchscreens enzovoort. Een verschil met de vrachtversie is dat de zonnepanelen van de Crew Dragon niet uitklappen, maar in de romp zijn verwerkt.


Foto: NASA

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.