Ondergrondse CO2-opslag is veel veiliger dan tot nu toe werd aangenomen. De kans dat het broeikasgas door breuklijnen ontsnapt aan het gesteente en weer in de atmosfeer belandt is minimaal, blijkt uit een nieuwe studie.

De afvang en opslag van koolstofdioxide  in onderaards gesteente (Carbon Capture and Storage; CCS) wordt vaak genoemd als mogelijke remedie tegen de verdere opwarming van de aarde. Toch bestaat er veel huiver voor de toepassing. Stel dat het opgeslagen broeikasgas weet te ontsnappen aan het gesteente en alsnog in de atmosfeer belandt: dan zou de klimaatschade niet te overzien zijn, stellen critici.
 

Breuklijnen

Maar het risico dat zo'n rampscenario zich voltrekt is minimaal, stellen onderzoekers van onder meer de University of Edinburgh en de Universität Freiburg. Zelfs als er breuklijnen zitten in het gesteente waarin de CO2 wordt opgeslagen, dan nog komt er nauwelijks gas vrij, schrijven ze in een publicatie die afgelopen vrijdag in het online tijdschrift Scientific Reports van Nature verscheen. 

De onderzoekers bestudeerden een natuurlijk CO2-depot in een gebergte in de Amerikaanse staat Arizona. Gas ontsnapt daar via geologische breuklijnen naar het oppervlak, waar dan het kalksteen travertijn (CaCO3) ontstaat. Dat kalksteen konden de wetenschappers dateren en op basis van chemische analyse konden ze vervolgens exact vaststellen hoe veel CO2 er de afgelopen 420.000 jaar uit het gesteente is weggelekt. Dat bleek om zeer kleine hoeveelheden te gaan: nog geen 0,01 procent van de totale aanwezige hoeveelheid broeikasgas per jaar, ruim binnen de normen die voor veilige opslag zijn opgesteld. 
 

Op de kaart van het onderzoeksgebied in Arizona is te zien dat de travertijnen, kalksteenformaties die ontstaan waar CO2 aan de oppervlakte komt, vooral te vinden zijn langs breuklijnen in het gesteente. 

Klimaatverdrag

'Dit bewijst dat zelfs plekken met geologische breuklijnen een sterke, effectieve opslagplaats voor CO2 kunnen zijn', stelt geochemicus Stuart Gilfillan van de University of Edinburgh in een persbericht. 'Nu we dit weten, zijn er opeens veel meer plekken op aarde die geschikt zijn voor de opslag van schadelijk broeikasgas.'

De ondergrondse opslag van CO2 zou kunnen helpen om de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs (2015) te halen, maar dan zal de methode wel op grote schaal moeten worden toegepast. Het idee is om de broeikasgassen direct bij de industrie af te vangen en vervolgens op te slaan in uitgeputte gas- en olievelden. 
 

Veilig in de grond

'De veiligheid van ondergrondse CO2-opslag is van cruciaal belang voor succesvolle toepassing ervan', zegt onderzoeksleider en sedimentoloog Johannes Miocic van de Albert Ludwigs Universität Freiburg. 'Ons onderzoek toont aan dat zelfs op minder goede sites broeikasgassen honderdduizenden jaren lang veilig in de grond zullen blijven.'

Foto: Johannes Miocic

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.