Eureka

Nauwkeurig navigeren is voor duikers nog altijd lastig, omdat gps onderwater niet werkt. Een nieuw akoestisch navigatiesysteem omzeilt dat probleem via een boei op het water.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Omdat gps onderwater niet werkt, zijn de meeste duikers voor het bepalen van hun koers afhankelijk van een kompas. Om reddingsacties of herstelwerkzaamheden efficiënter te maken, ontwikkelde het Duitse onderwatertechnologiebedrijf EvoLogics het Diver Navigation
System, dat de positie van duikers tot op tien centimeter nauwkeurig bepaalt.

Met het navigatiesysteem kan de duiker zowel zijn eigen positie als die van andere duikers zien op een kaart. Het systeem bestaat uit drie onderdelen: een boei op het water, een tracker op de duikertank en een touch­screen die de duiker om zijn pols draagt en via een kabel is verbonden aan de tracker.

De boei op het water heeft toegang tot gps en verzendt akoestische signalen naar de tracker op de duiker. De tracker op de duiker beantwoordt het signaal van de boei en op basis van de verstreken tijd berekent een minicomputer op de boei de positie van de duiker. 


Communicatiepatroon van dolfijnen

De akoestische golven hebben een frequentie van 18.000 tot 34.000 hertz en schaden het zeeleven niet, verzekeren de mensen van ­EvoLogics. De signalen zijn namelijk zo ontworpen dat ze de communicatiepatronen van dolfijnen nabootsen. 

De duiker kan op het touch­screen zijn positie op de kaart zien, de positie van vijf andere duikers en een markering van de plek van bestemming. Ook kan de duiker via het scherm vooraf ingestelde teksten aanpassen en versturen naar de andere duikers en aan het ondersteuningsteam aan wal of aan boord.


Kompas

Daarvoor moeten de duikers wel binnen een straal van anderhalve kilometer blijven van elkaar en van de boei.

Goedkoop is dat alles niet. Commerciële partijen kunnen een prijsaanvraag doen bij EvoLogics; recreatieve duikers blijven voorlopig nog aangewezen op een kompas.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Submaris en Evologics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.