In Nederland werken relatief weinig vrouwen in de ICT, blijkt uit nieuw onderzoek. De inkomensverschillen van vrouwen ten opzichte van mannen in ICT-beroepen zijn hier relatief klein.

De cijfers zijn vandaag bekend gemaakt door het ICT-carrièreplatform Honeypot. Ze zijn gebaseerd op gegevens van 41 geïndustrialiseerde landen waarbij is gekeken is naar werkgelegenheid en ICT-beroepen en de inkomenspositie van vrouwen in die beroepen ten opzichte van mannen. Het gaat om cijfers over 2015.

De uitkomsten voor Nederland volgen een al lang bestaand probleem: het aandeel vrouwen in technische beroepen is relatief laag (lees ‘Nederland heeft minste vrouwen in de techniek’). Ook bij de ICT-banen scoren vrouwen in Nederland onder gemiddeld. Volgens Honeypot wordt 16% van het totale aantal ICT-banen vervuld door een vrouw. Oftewel in ICT-banen werken zes keer zo veel mannen als vrouwen.

De landen met het grootste aandeel vrouwen in ICT-banen zijn Australië (28%), Roemenië (26%) en Bulgarije (25%). In onze buurlanden zijn de cijfers vergelijkbaar met Nederland: Denemarken (20%), Duitsland (17%), België (14%), Engeland (16%) en Frankrijk (18%) halen allemaal nauwelijks 1 op 5 vrouwelijke ICT'ers. Het laagste scoren Slowakije (9%), Turkije (10%) en Israël (11%). Opvallend is dat in de ICT nergens de helft of meer vrouwen werken. ICT is dus overheersend eenmannebolwerk.

 


Inkomensverschillen

Een lichtpuntje: de inkomenspositie van de vrouwen in de ICT-sector steekt duidelijk beter af, ook al verdienen vrouwen nog steeds 18,4 % minder dan mannen in de ICT-beroepen. Dat inkomensverschil is ruim 2% kleiner dan gemiddeld. Ten opzichte van 2010 is het inkomensverschil bijna 2% minder geworden.

De inkomensverschillen ten nadele van vrouwen zijn het grootste in Zuid-Korea (41,2%), Tsjechië (32,5%) en Japan (32,0%). In de ons omringende landen zijn die cijfers voor Denemarken (17,3%), België (11,8%), Frankrijk (11,8%) en Engeland (16,8%) vaak lager. In Duitsland (25,0%) is er meer inkomensongelijkheid in de ICT. De grootste inkomensgelijkheid is te vinden in Turkije (8,4%), Nieuw Zeeland (9,8%) en Zweden (10,6%). Die getallen wijken niet heel sterk af van de algehele inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.


Weinig afgestudeerden

Verder constateert Honeypot dat het percentage afgestudeerden vrouwen in de exacte vakken (Science, Technology, Engineering en Mathematics) in Nederland met 18,7% van het totaal relatief laag is.

Relatief de meeste vrouwen met een bètadiploma zijn te vinden in Turkije (37,1%), Italië (33,3%) en Roemenië (31,5%). In andere Europese landen studeren vrijwel overal meer vrouwen af in exacte vakken: in Denemarken 28,6%, Duitsland 21,3%, Frankrijk 25,4% en Engeland 31,0%. Alleen België zit (net) onder Nederland met 18,0%. Het laagste scoren Japan (15,3%), Chili (16,0%) en Letland (16,7%).

Openingsfoto TechniekBeeldbank.nu
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.