Deze week vindt in Las Vegas de grootste technologiebeurs van het jaar plaats, CES (Consumer Electronics Show). Hier presenteren niet alleen de grootste technologiebedrijven hun nieuwste producten, het is ook dé plek voor start-ups om te netwerken. 

Read this article in English

Vanuit Nederland staan 53 start-ups op de beurs om hun technologieën te presenteren aan bezoekers van de beurs. Die bezoekers zijn veelal managers van technologiebedrijven, maar ook investeerders en journalisten. Een bijzonder interessant publiek voor bedrijfjes die denken een bijzonder product te hebben, waarvoor ze ongetwijfeld meer geld kunnen gebruiken om verder te groeien.

De Nederlandse start-ups staan bij elkaar in de buurt, in het Holland Pavillion. Deze Holland Promotiewebsite heeft ze op thema bij elkaar gezet. Er zit van alles bij de Nederlandse start-ups. Hier een kleine selectie.
 

Zonnestraling

Het Eindhovens UVisio heeft een klein apparaatje bedacht dat je eenvoudig op je kleren gespt en dat de hoeveelheid zonnestraling meet. Ga je over een bepaalde grens heen, dan krijgt de drager een seintje op de mobiele telefoon om opnieuw zonnebrandcrème te smeren of uit de zon te gaan.
 

Virtuele musea

Ikonospace presenteert op de CES software om virtuele musea in te richten. Hiermee kun je digitale beelden tentoonstellen in een mooie virtuele omgeving, zodat de gebruiker de kunst ervaart in een prettige omgeving en er met zijn VR-bril op tussendoor kan wandelen (zie illustratie hieronder). Beschikbaar voor computer, tablet en smartphone. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf zegt al samen te werken met musea, gallerien en verzamelaars.
 

Illustratie Ikonospace

 

Lerende chirurgen

Ook virtueel, maar van een heel andere soort, is het product dat Incision aanbiedt. De naam van het bedrijf verraadt al in welke branche het zich beweegt: incision betekent 'chirurgische snede', en deze startup bouwde een app die chirurgen helpt bij operaties. De app hoort bij een online platform waarop ervaren chirurgen hun kennis delen met chirurgen in opleiding. Op die manier leren artsen (nog) sneller en gemakkelijker van elkaar, de tips en de trucs en de best practices. Op de CES presenteert het bedrijf een paar virtual reality-tools die chirurgen in opleiding helpen bij hun trainingen.
 

Handschoen met feedback

Sense Glove uit Delft zit ook in het virtuele domein (zoals zovelen anno 2018): het bedrijf ontwierp een handschoen die werken met je handen in virtual reality veelzijdiger en levensechter maakt. Met de Sense Glove kan de gebruiker een voorwerp in VR echt aanraken en oppakken. Het apparaat (zie foto bovenaan) dient aan de ene kant om input te geven aan de computer (door het apparaat te vertellen welke bewegingen de vingers maken) en aan de andere kant geven ze force feedback. De gebruiker krijgt daardoor het gevoel dat hij in VR een voorwerp oppakt. De eerste versie van de Sense Glove is bedoeld voor professionele ontwikkelaars, maar het bedrijf is ook van plan om een beter betaalbare versie te bouwen voor gamers.
 

Menigtes simuleren

Ten slotte zetten we graag even uCrowds in de spotlights (zie foto hieronder). De software van het bedrijf simuleert grote menigtes, zoals op vliegvelden, bij popconcerten of bij evenementen in het centrum van grote steden (lees: ‘Automatisch mensen tellen op SAIL’). Als er een bepaalde prikkel ontstaat (er gebeurt iets onverwachts of een route raakt verstopt), dan bewegen grote groepen mensen allemaal in één richting. Met de software van uCrowds is van alles te berekenen en voorspellen aan dergelijke bewegingen. Zo kunnen gemeenten of evenementenplanners scenario’s onderzoeken voordat een mogelijk probleem zich voordoet.
 

Foto uCrowds


De komende dagen zal er nog een hoop technologienieuws loskomen. De Amerikaanse technologiemedia, zoals Digital Trends, Wired, TechCrunch,  Engadget en Mashable, volgen dat op de voet.


Openingsbeeld De Sense Glove

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.