De Nederlandse duurzame-energieontwikkelaar Water2Energy heeft een verticale as waterturbine geplaatst in de haven van Antwerpen. Het innovatieve ontwerp is volgens de makers veel efficiënter dan standaardturbines. 

Bij een verticale as waterturbine draaien de bladen verticaal in het water rond een staande, centrale as waarin zich de generator bevindt. 'Een van de voordelen van dit model is dat de generator zich boven water bevindt. Bij de meeste andere modellen van waterturbines zit de hele energiehuishouding onderwater', zegt Reinier Rijke, general manager van Water2Energy. De kosten van fabricage en onderhoud vallen bij de nieuwe turbine daardoor veel lager uit. Volgens Rijke werkt de verticale as waterturbine zowel in vrij stromend water als in kanalen met een beperkte doorstroming.

De samen met Port of Antwerp en bouwbedrijf DeMeyer ontwikkelde turbine heeft een diameter van 2 m en is 4 m hoog. Hij staat in een 2,5 m breed drainagekanaal naast de Kallosluis en het verwachte opwekkingsvermogen bedraagt rond de 120 kW. De bedoeling is dat er in vergelijkbare kanalen in de haven nog eens vijftien tot twintig turbines bijkomen. Daarnaast zijn er plannen ze te plaatsen bij de Brouwersdam. 

Voor vissen zou de turbine nauwelijks gevaar oplopen. Bij recente proeven met een schaalmodel bleek de turbine tot dertig keer veiliger te zijn dan klassieke schoepturbines.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.