EUREKA

Een band die lichte druk geeft tegen de nek, moet hersenletsel tijdens het sporten voorkomen.

Hoofd- en hersenletsel is een van de belangrijkste vormen van blessures in de sportwereld. In de Verenigde Staten bedraagt het aantal sportgerelateerde hersenschuddingen jaarlijks maar liefst 3,8 miljoen.

Dat was voor Q30 Technology aanleiding een preventieve oplossing te bedenken om de hersenen tijdens impact te beschermen tegen het bewegen in de schedel.

Dat lukt volgens het Amerikaanse bedrijf niet optimaal met een helm, maar kan wel met een nekband.

 

Klem

De nekband is weinig meer dan een kunststof klem die van achteren om de nek wordt aangebracht. Dit levert uiteraard geen mechanische bescherming, maar zorgt voor een lichte druk tegen de nek.

Dit heeft tot gevolg dat er na elke hartslag iets minder bloed terugstroomt dan er naar binnen ging, waardoor hetbloedvolume in de aderstructuur van de hersenen iets vergroot.

Hierdoor nemen de hersenen binnen de schedel meer ruimte in, waardoor er minder ruimte is om tijdens impact heen en weer te bewegen. En minder beweging betekent een afname van de kracht waarmee de hersenen tegen de schedel kunnen slaan.

 

Stropdas

Deze onorthodoxe oplossing zou volgens twee onafhankelijke studies bij een gewone hersenschudding de hoeveelheid gescheurd hersenweefsel met 83 % verminderen.

De nekband heeft volgens Q30 Technology geen negatief effect op de veiligheid, comfort of prestaties van de drager. Die zou ongeveer dezelfde soort lichte druk op zijn nek voelen als bij het dragen van een stropdas, maar mogelijk wel een soortgelijk gevoel inzijn hoofd krijgen als ná het ondersteboven hangen. 

Q30 Technology hoopt na verdere tests de nekband over ongeveer twee jaar op de markt te brengen.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.