Beeldbuis

Zelf klussen en experimenten doen is populair op YouTube. Terwijl mislukte experimenten vaak veel bekijks krijgen, zijn ze toch wat lastiger te vinden. Het filmpje van Wranglerstar is daarop een vrolijke uitzondering.

Met een bijna cabaretachtige kwaliteit laat ‘Mr. Wranglerstar’ Cody zijn top vijf van slechtste gereedschappen zien, waarbij het hem bij twee van de vijf niet goed lukt te laten zien hoe slecht ze zijn. Ze zijn dus toch wat beter dan je op grond van de score zou verwachten:
 


De knulligheid van de ‘tegenslag’ niet te kunnen laten zien wat hij wil doet een beetje denken aan Creatief met Kurk. Dat contrasteert overigens met de rest van de clips van het kanaal, waaruit blijkt dat dit een man is met twee rechterhanden. Het is alleen óók erg duidelijk dat hij een autodidact is, en met enige zelfspot naar zijn eigen werk kijkt. Dat maakt het voor de gemiddelde klusser prettig om naar te kijken; het geeft vertrouwen dat dit binnen handbereik ligt, als je maar wil (leren).

Daarnaast heeft Cody een aandoenlijk enthousiasme voor zijn spullen, en dat druipt er vanaf in zijn bespreking van een Russische messenslijper. Door zijn waardering voor het mechanische vakmanschap blijft het de hele 18 minuten boeien:
 


De clips hebben een fijn gehalte aan editing, maar zonder heel gelikt aan te voelen. Sterker nog, soms loopt hij even weg om iets te pakken, of herinnert hij zich ineens iets totaal irrelevants en zegt dat hardop. In plaats van het eruit te knippen, geeft het de clips meer karakter en toont het zijn nieuwsgierigheid. Bij dit mes, dat nagemaakt werd door een van zijn kijkers, is dat mooi te zien:
 


Wranglerstar is een kanaal met bijna een miljoen volgers. Het gaat om een familie, de ‘Wranglerstars’ zoals ze zich dus noemen, die in 2010 besloot als ‘homesteaders’ op zichzelf te gaan wonen in het Noordwesten van de VS. Het is een gevarieerd kanaal, want naast klussen zitten er ook een paar kookvideo’s in, wat hout- en metaalbewerking, en ook de jonge leden van het gezin laten van zich horen. In zekere zin doen de Wranglerstars aan ‘trailblazing’ zoals de ‘eerste’ Amerikanen in het Wilde Westen dat ook deden; ze zoeken zelf uit hoe ze moeten leven daar, en laten dat zien via de middelen van deze tijd. Hier vind je de homepage van het kanaal.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.