Eureka

Topsporters moeten zoveel mogelijk spieren trainen – ook de kleine. De klassieke methodes uit de sportschool slagen daar echter onvoldoende in. ‘Met het ­verplaatsen en heffen van statische gewichten worden vooral de grote spieren aangepakt’, zegt Maarten Hermans van Ultimateinstability. Dit bedrijf introduceert binnenkort een trainingsproduct dat ook diverse kleine spieren aanpakt: het ­Hydrovest.

Het vest is een soort harnas met op de rug een tube die deels is gevuld met water. De tube, die via het harnas krachten uitoefent op borst en schouders, weegt slechts een paar kilogram: het draait er vooral om in balans te blijven terwijl het water heen en weer beweegt.

‘Tijdens oefeningen klotst het water op een onvoorspelbare manier alle kanten op en worden er onbewust diverse kleine spieren aangesproken', zegt Hermans. 'Zo train je op wendbaarheid en stabiliteit in onverwachte situaties, ­bijvoorbeeld op het sportveld of in het dagelijks leven.’


Wendbaarder en stabieler

Het Hydrovest grijpt terug op de Aquabag, een deels met ­water gevulde tube die heen en weer is te slingeren en onder meer wordt gebruikt door de nationale rugbyteams van Australië en het Verenigd Koninkrijk. Paul Venner, sportcoach en oprichter van Ultimateinstability, ontdekte ­deze tube in 2004 in Australië, verbeterde hem en haalde hem naar Europa. Het Nederlandse ­bedrijf heeft nu weer wat teruggestuurd: de Australiërs hebben sinds kort het harnas aan, ­alsmede de Britten.

Ultimateinstability is verder onlangs gaan samenwerken met fysiotherapeuten. Die proberen ouderen en revalidanten wendbaarder en stabieler te maken met het Hydrovest. ‘De eerste bevindingen zijn positief. Zo blijkt uit recent onderzoek dat er met Aquabags veel meer spieren worden geactiveerd dan met statische gewichten.’

Het Hydrovest is ontwikkeld in samenwerking met industrieel ontwerpbureau GBO Design. In juli komt het op de markt.


Tekst: ir. Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.