Tata Steel in IJmuiden heeft donderdag een nieuwe gietmachine in gebruik genomen. Het staalbedrijf verwacht daarmee hoogwaardiger staal te kunnen maken, 'geschikt voor de producten van de toekomst', zei directeur Hans van den Berg.

De nieuwe machine, die volcontinu functioneert, is 35 meter lang en opereert los van de twee gietmachines die Tata al had staan. Dat heeft als voordeel dat storingen elders geen invloed hebben op de productie.

'We slaan hiermee een grote kwaliteitsslag', zegt directeur Hans van den Berg. 'We kunnen hiermee nieuwe staalsoorten produceren.' Volgens de topman beschikt Tata Steel in IJmuiden nu over de meest geavanceerde continugietmachine ter wereld.


Gloeiende plakken

Van vloeibaar ruwijzer uit de hoogovens elders op het Tata-terrein wordt in de staalfabriek vloeibaar staal gemaakt. Pannen met driehonderd ton vloeibaar staal worden omgekieperd in de gietmachine, waar vervolgens volledig gecontroleerd een gloeiende plak staal uit komt. Die plakken gaan vervolgens door naar de walserij.
 


 

Bottleneck

De machine kan staalsoorten produceren die supersterk en tegelijk vervormbaar zijn. Het gaat daarbij onder meer om staal voor batterijen en elektrische auto's. 

Tegelijk moet de nieuwe gietmachine ook voor een stabielere productieketen zorgen. 'Een bottleneck in het staalmaakproces is nu weggenomen', zegt manager Chris Kollöffel.

Ten opzichte van de twee oudere gietmachines heeft de nieuwe een geavanceerde gietvorm en een beter koelsysteem om scheurtjes in de plakken te voorkomen. Met behulp van geavanceerde glasvezeltechniek wordt de temperatuur in de continugietmachine voortdurend op 2500 punten gemeten.


Geautomatiseerd

Voor de nieuwe installatie is bovendien veel minder personeel nodig: grote delen van het proces zijn geautomatiseerd.   

Op zichzelf leidt de nieuwe gietmachine niet tot een verlaging van de CO2-uitstoot, maar volgens Tata Steel draagt die indirect toch bij aan een verduurzaming. Door de robuustere keten hoeft de productie minder vaak te worden stilgelegd en opnieuw opgestart, wat iedere keer tot extra uitstoot leidt.


Verduurzaming

Daarnaast is het nieuwe staal bij uitstek geschikt voor het maken van producten die helpen bij de verduurzaming. Doordat het nieuwe staal sterker is, is er minder van nodig bij de bouw van bijvoorbeeld auto's. Dat scheelt in het brandstofverbruik. 

Tata Steel verwacht niet meteen méér staal te kunnen produceren dankzij de nieuwe machine. Dan zou immers ook de beschikbare hoeveelheid vloeibaar ruwijzer moeten toenemen. 

Onlangs kondigde Tata Steel aan de productie verregaand te verduurzamen. Op den duur wil het bedrijf overstappen op schonere productieprocessen op basis van eerst aardgas en later waterstof.

'We willen groen staal maken in een schone omgeving', zegt Van den Berg. 'Maar daar hebben we geld voor nodig.' De nieuwe machine moet daaraan een grote bijdrage gaan leveren. In 2050 hoopt het bedrijf klimaatneutraal staal te kunnen produceren.


Enorme bouwplaats

De bouwplaats voor de derde gietmachine was immens: veertig meter breed en 195 meter lang. De installatie is geplaatst in een veertien meter diepe put, die werd uitgegraven terwijl de twee gietmachines er vlak naast gewoon bleven produceren. Voor de fundering waren achthonderd vrachtwagens vol beton nodig en is zo’n twee miljoen kilo staal gebruikt. 

Met de bouw was een investering van 220 miljoen euro gemoeid, de grootste investering van Tata Steel in zeker twintig jaar. De eerste plannen voor de gietmachine dateerden al uit 2012, maar de bouw begon in 2016.

Een van de hoogstandjes tijdens de bouw was het verplaatsen van een dragende kolom in een draaiende staalfabriek. Daarvoor ontving het bedrijf in 2018 de Nationale Staalprijs


Foto: Tata Steel

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.