De nieuwe generatie iPhones krijgt een touchscreen dat drukgevoelig is. Zo kan een telefoongebruiker snel meerdere dingen doen met zijn apps, zoals het selecteren van contacten of afspelen van muziek. Dat heeft Apple bekendgemaakt, bij de onthulling van de nieuwe producten.

De iPhone 6s en 6s plus, zoals de nieuwe modellen heten, hebben nieuwe schermen die het druksysteem mogelijk maken. Het scherm bevat een paar extra sensorlagen, waardoor de telefoon door het glas zelfs kleine drukverschillen waar kan nemen. De technologie was al aanwezig in de laptops van het computerbedrijf. Daar kon de touchpad, die als muis dienst doet, harder of zachter ingedrukt worden. Het systeem geeft ook haptische feedback; de iPhone reageert anders op een harde dan op een zachte aanraking met de vingertop. Zo heb je als gebruiker snel door wat een 'harde' aanraking precies inhoudt.

Apple noemt de toevoeging 3D Touch en indroduceert meteen wat jargon: een lichte aanraking, waarmee bijvoorbeeld de preview van een e-mail verschijnt, heet een 'peek'; een harde druk, waarmee de email opent, een 'pop'. Los van de technologie, die al jaren bestond in bijvoorbeeld tekentablets, heeft Apple goed nagedacht over de implementatie. Vrijwel elke app die standaard op de telefoon zit kent een toepassing. Door een 'pop' op de muziek-app te doen zijn bijvoorbeeld snel radiostations te selecteren, of de muziek die het laatst geluisterd is. Zo hoeft een gebruiker niet eerst de app te openen.

Tijdwinst

Het lijken kleine toevoegingen met weinig nut. Apple denkt echter dat de paar seconden tijdwinst binnenkort door iedereen benut zullen worden. Het maakt het gebruik in ieder geval gestroomlijnder; een harde tik op de camera-app activeert meteen de selfiemodus, onmisbaar in een tijd waarin selfies alomtegenwoordig zijn. Een zachte klik daarentegen opent het optiemenu, voor wie eerst de perfecte omstandigheden voor een kiekje wil creëren. Ook vervangt het druksysteem een paar klassieke iPhone-bewegingen. Zo wordt het mogelijk om te wisselen van apps door ergens op het scherm hard te klikken. Nu gaat dat nog met een dubbele klik op de 'home'-knop van de telefoons. Of het kliksysteem echt nut zal hebben, moet blijken, maar duidelijk is dat de Amerikaanse elektronicagigant heel goed heeft nagedacht over het ontwerp.

Lead image credit: Apple

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.