De Koninklijke Landmacht krijgt de beschikking over negen nieuwe radars. De mobiele Multi Mission Radar-systemen (MMR) worden geleverd door Thales en zijn helemaal in Nederland ontwikkeld. Dat hebben Thales en de Defensie Materieel Organisatie maandag bekendgemaakt.  

Read this article in English

Volgens Thales Nederland behoort de MMR tot de meest geavanceerde radarsystemen van het moment. Het systeem ziet en registreert alles binnen een straal van 400 kilometer, zegt woordvoerder Job van Harmelen: mortieren, drones, vliegtuigen, helilopters en kruisraketten. Het kan zelfs verschillende projectielen in een salvo onderscheiden. 
 

Multimissie

Nieuw is het multimissieaspect. 'Terwijl de radar de sporen van inkomend en uitgaand grondvuur volgt, blijft hij ook het volledige luchtruim in de gaten houden. Voorheen waren daar meer systemen voor nodig.' Het systeem ziet niet alleen waar bijvoorbeeld mortieren worden afgeschoten, maar berekent ook waar ze zullen inslaan, aldus Van Harmelen.
 

 

Een ander belangrijk voordeel is de snelle inzetbaarheid. Het radarsysteem wordt op een oplegger vervoerd en is binnen twee minuten inzetbaar. 'Het is bijna plug-and-play', stelt Van Harmelen. Zo hoeft het systeem niet waterpas te staan: eventuele scheefstand wordt door ingebouwde software automatisch gecorrigeerd. 

Luitenant-generaal Leo Beulen, commandant van de Koninklijke Landmacht, is blij met het nieuwe systeem. 'Vanwege zijn unieke multimissievermogen zal de MMR niet alleen bijdragen om veldslagen te winnen op lange afstand door nauwkeurige verwerving van doelen', zegt hij in een persbericht. 'De MMR zal ook de Koninklijke Landmacht-capaciteit voor luchtverdediging verbeteren door de ontwikkelende luchtbedreiging aan te pakken, waaronder raket, artillerie en mortier, en onbemande luchtsystemen.'
 

Nederland Radarland

De MMR is de nieuwste vrucht van het samenwerkingsverband Nederland Radarland. Dat werd in 2002 in het leven geroepen om de kennis, innovatie en ontwikkelingen op radargebied in ons land te stimuleren. Deelnemende partijen zijn behalve Thales en Defensie onder meer TNO en de TU Delft. De MMR, die Thales en de Landmacht samen hebben ontwikkeld, borduurt voort op een eerder voor de marine ontwikkeld radarsysteem. 

'Nederland heeft een leidende positie op het gebied van radarontwikkeling', zegt Geert van der Molen, als vice-president Naval bij Thales Nederland verantwoordelijk voor marinezaken. Volgens Van der Molen is de MMR een 'perfect voorbeeld' van de resultaten van Nederland Radarland. 'De unieke en langdurige samenwerking tussen de militaire experts van de Koninklijke Landmacht en Thales heeft geleid tot een extreem moderne multimissieoplossing, klaar voor de dreigingen van vandaag en morgen.’

De eerste MMR wordt over 2,5 jaar geleverd. Met de aanschaf zou een investering van honderd tot 250 miljoen euro zijn gemoeid, meldt De Telegraaf.  

Foto: Thales Nederland

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.