Een nieuw soort radar, ontwikkeld door het Belgische Imec, kan kleine bewegingen waarnemen. Om hartslag of ademhaling in de gaten te houden, zonder dat privacy in het geding komt.

De radar werkt tot tien meter afstand, en ziet bewegingen van minimaal 11 millimeter. Dat betekent dat de radar een borstkas op en neer ziet gaan, of kleine vingerbewegingen kan registreren. Imec, dat de radar deze week presenteert, denkt dat de radar het makkelijker maakt VR- en AR-programmas te bedienen en vitale functies te controleren.

 

Betere chips voor kleinere, slimmere radar

De radar werkt op  140 GHz, een hogere frequentie dan 'gewone' radar. Mede daardoor kan deze radar meer details waarnemen, hoewel hij op veel kortere afstand werkt. Imec noemt de verbeterde chiptechnologie als onmisbaar onderdeel van de radar. Dankzij de chip kan het apparaat snel informatie verwerken. Een deep learning-algoritme leert langzaam om bewegingen te herkennen; een radar 'ziet' niet als een camera, en moet in plaats daarvan kijken welke golven het opvangt, en hoe een veranderde golf past bij een ademhaling of vingerknip.

 

Zo'n radar heeft in theorie een hoop toepassingen. Camerasystemen die beweging herkennen zijn vaak duur en niet altijd nauwkeurig. Als een radar het werk ook kan doen, kost dat aanzienlijk minder. Dat is een uitkomst voor VR- of AR-brillen, waar besturing van de virtuele wereld nog ingewikkeld is of specifieke, dure apparatuur vereist. Voor vitale functies zoals ademhaling of hartslag vervangt de radar potentieel allerlei apparaten die met draadjes aan je lichaam vast zitten. Imec heeft het bijvoorbeeld over het monitoren van slapende kinderen; de radar houdt alles in de gaten, zonder dat het kind last heeft van apparatuur aan zijn of haar lichaam.

 

Privacy

Het voordeel van een radar ten opzichte van een camerasysteem: radar werkt ook in het donker, en herkent geen gezichten. Daarmee is het minder waarschijnlijk dat er gevoelige informatie uitlekt via het radarsysteem. De radar ziet alleen beweging, waarbij het niet uitmaakt wie de beweging maakt. Door de kleine chips is de radar ook klein en kan hij dus op veel plekken makkelijk ingebouwd worden, denkt Imec.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.