De nieuwe Zeesluis IJmuiden: jaren is eraan gewerkt, vandaag verricht koning Willem-Alexander de plechtige opening. De sluis is meteen de grootste ter wereld. 

De nieuwe zeesluis, op de foto links van het midden daar waar een schip invaart, vervangt de ‘Oude Dame’ – de liefkozende bijnaam voor de Noordersluis rechts ervan. Die is al in gebruik sinds 1929 en heeft nu het einde van zijn levensduur bereikt.

De nieuwe sluis is vijfhonderd meter lang, zeventig meter breed en achttien meter diep en daarmee groter, breder en dieper dan zijn voorganger – destijds de grootste. Er gaat 630 miljoen liter water in de sluis, die ruimte biedt voor schepen tot vierhonderd meter lang.
 

Toekomstbestendig

‘Als je tóch aan de slag moet gaan, dan kun je hem maar beter ook meteen toekomstbestendig maken. De nieuwe sluis moet weer honderd jaar mee kunnen’, zegt Jan Rienstra, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat.

De oude sluis wordt uit bedrijf genomen, maar blijft nog een aantal jaar beschikbaar om af en toe te kunnen worden ingezet. Diepwandmethode

Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de omgeving gebruikten de bouwers trillingsarme methoden. ‘We wilden vermijden componenten de grond in te moeten slaan of te heien’, zegt Rienstra.

Daarom kozen ze bij het bouwen van de kolkwanden voor een diepwand­methode. Daarbij groeven ze een sleuf in de grond, waarin een dik, vloeibaar mengsel van water en klei (bentoniet) werd gestort, Vervolgens brachten ze de stalen wapening aan en volgde het storten van beton. 


Uitgebreid getest

In de afgelopen maanden is de nieuwe sluis uitgebreid getest. ‘Eerst de technische aspecten, vervolgens hebben we de organisatie tegen het licht gehouden. Ten slotte hebben we de laatste paar weken de procedures getest met verschillende groepen, zoals de loodsen, sluis­bedienaars, slepers en vletterlieden, degenen die de trossen aan de bolders vastmaken. Ook hebben verschillende hulpdiensten getest dat ze goed ter plaatse kunnen komen bij een calamiteit’, zegt Rienstra.

Vanaf donderdag kunnen schepen op weg van of naar de haven van Amsterdam of verder gebruikmaken van de nieuwe Zeesluis IJmuiden.


Foto: Topview Luchtfotografie

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.