Onderweg supersnel een band oppompen. Volgens twee Franse bedrijven kan dat prima met een persluchttank in het aluminium frame van een fiets.

Een fietsband oppompen met een handpomp is een inspannend klusje. Met die kleine handpompjes voor onderweg duurt het al helemaal lang voor een band op spanning is. De alternatieven in de vorm van kleine CO2-patronen zijn slechts geschikt voor eenmalig gebruik.

Bij een Franse ontwerpwedstrijd voor fietsframes twee jaar geleden ontstond een nieuw idee: een aluminium fietsframe dat tegelijk dienst doet als persluchttank. Twee Franse bedrijven, te weten Menhir Cycles en Dunkl Industry Design, maakten samen een eerste prototype.

Momenteel loopt er een Kickstartercampagne die voldoende geld moet opbrengen om een productielijn te starten. Het ontwerp kreeg de naam Choka mee.


Drie keer oppompen

De Choka-fiets heeft een persluchttank binnenin het aluminium frame. Thuis kan de tank met een doorsnee fietspomp worden gevuld tot een luchtdruk van twaalf bar via een Schraderventiel aan de onderzijde van het frame. Via een veiligheidsklep wordt eventuele overdruk automatisch afgevoerd.

Onderweg een fietsband oppompen kan met Choka nu heel gemakkelijk door het ventiel van het frame met een slangetje te verbinden met het fietsventiel.

Met een draaiknop kan de luchtdruk worden gecontroleerd. Zo blaas je in mum van tijd een lege fietsband op of breng je een te zachte band meer op spanning, bijvoorbeeld wanneer het wegdek gedurende de rit verandert van structuur.


Een gevuld fietsframe van de ­Choka-fiets kan ongeveer drie keer een geheel platte band op voldoende spanning brengen om er weer een stuk mee te kunnen fietsen.


Uitvoerig getest

De angst dat het hogedrukframe mogelijk uit elkaar knalt bij een wat ruiger fietspad, neemt ontwerper Joël Dunkl graag op voorhand weg.

‘De opzet van het frame is uitvoerig getest. We hebben berekend dat het frame – mocht iemand er zo veel lucht in krijgen – het tot wel 150 bar kan houden.’ 


Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Choka

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.