eureka

Het bereik en gedoe rondom opladen belemmeren nog altijd de verkoop van elektrische auto’s. Veel autobezitters willen toch in de zomer in een ruk naar Zuid-Frankrijk kunnen rijden. En dat gaat nou eenmaal makkelijker met een benzine- of dieselauto. Het Franse bedrijf EP Tender bedacht een alternatief voor het acculaden: een grote powerbank van 60 kilowattuur die op een aanhanger is gemonteerd.

EP Tender test momenteel een prototype van de Battery Tender met een capaciteit van 38 kilowattuur. Deze is binnen twee minuten mechanisch en elektrisch aan te koppelen. Om achteruit rijden met aanhanger makkelijker te maken, heeft de Battery Tender twee extra zwenkwieltjes. Deze tillen de aanhanger bij achteruitrijden omhoog zodat deze op de zwenkwielen netjes meedraait met de auto, zoals te zien is in deze video:
 


Zelfrijdende aanhangwagen

Het businessmodel van EP Tender is Batteries as a Service. Autorijders kunnen dan onderweg wanneer nodig bij een verhuurstation een Battery Tender huren. Deze wordt via de app gereserveerd.

Zodra je voorrijdt, komt de Battery Tender vanzelf aanrijden en koppelt zichzelf automatisch aan – mits je auto met dit speciale koppelsysteem is uitgerust. De vele aanhangers die bij verhuurstations staan kunnen worden gekoppeld en als groot opslagsysteem fungeren om pieken in het elektriciteitsnet op te vangen.

EP Tender wil in 2022 beginnen met de commercialisering, wanneer het naar verwachting voor elektrische auto’s wordt toegestaan om aanhangers te trekken. Het bedrijf verwacht dat autofabrikanten op termijn zelfs kleinere accu’s zullen gaan monteren en gebruikers voor langere afstanden een Battery Tender aankoppelen. Belangrijk aandachtspunt daarbij is wel hoe het zit met de bots- en brandveiligheid.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: EP Tender

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.