In Nederland komt een fabriek om waterstofvrachtwagens voor Europa te produceren. De Groningse firma Holthausen en het Amerikaanse bedrijf Hyzon Motors hebben een joint venture gesloten maakte Hyzon eerder bekend. Ze zijn nu op zoek naar een geschikte locatie. 

Naar verwachting zal in december van dit jaar al de eerste waterstofvrachtwagen de fabriek uitrijden.Het bedrijf streeft ernaar het eerste bedrijf in Europa te worden dat emissievrije zware voertuigen in serieproductie neemt. Uiteindelijk wil de joint venture jaarlijks wel tweeduizend waterstofvrachtwagens produceren voor de West-Europese markt, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

 

Ombouwen

Holthausen heeft al enkele jaren ervaring met het ombouwen van conventionele vrachtwagens om ze op waterstof te laten rijden. Ze bouwden vrachtwagens van onder andere DAF en Mercedes-Benz om in hun fabriek in Groningen.

Totdat ze de fabriek voor de productie van waterstofvrachtwagens hebben opgezet, zullen ze hun huidige locatie gebruiken voor de productie van de Hyzon vrachtwagens.

 

Waterstofregio

Als het aan Holthausen ligt, zal de nieuwe locatie ook in de gemeente Groningen komen. Het zou een mooie kans zijn om banen te genereren in de omgeving. Als ze de geplande productie van 2000 vrachtwagens per jaar halen, verwachten ze wel zo'n 1000 directe en indirecte banen te genereren.

Daarnaast sluit het aan op de ambitie van Groningen om de waterstofregio te worden. Nu de gaswinning van de provincie steeds meer afneemt, focust Groningen zich op waterstof om de regio nieuw leven in te blazen.

Hoeveel de bouw van de nieuwe fabriek gaat kosten is nog niet bekend gemaakt.

 

Acht tankstations

Eind 2021 moeten de eerste 100 waterstofvrachtwagens op de weg rijden. Dat is een mooi streven van het bedrijf, maar in Nederland moet daar nog wel wat voor gebeuren. Op het moment zijn er nog maar 8 waterstoftankstations.

Het bedrijf verwacht dat als de afname van deze voertuigen zal toenemen, meer tankstationhouders geïnteresseerd zullen raken om hierin te investeren.

 

Wereldwijd

Hyzon is een jong bedrijf dat inspeelt op de wereldwijde behoefte naar schone zware transportvervoermiddelen. In China staat al een fabriek die waterstofvrachtwagens produceert, waarvan de productie geleidelijk wordt opgevoerd. Eerder dit jaar heropende het bedrijf de voormalige brandstofcelproductielijn van General Motors in New York. En ook in Australië hebben ze dit jaar een vestiging geopend.

 

Foto: depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.