Lange tijd leek het een onmogelijke opgave om portiekwoningen en galerijflats op een betaalbare manier tot nul op de meter te renoveren. Inmiddels zijn de eerste concepten in de praktijk beproefd.

Het zogeheten nul op de meter krijgen van bestaande galerijflats en portiekwoningen is een stuk lastiger dan voor gewone huizen op de grond. Daarnaast is een groot deel van de flats in Nederland gebouwd in de jaren zestig en zeventig met sobere bouwconstructies en er zit vaak nog asbest in de gevels en daken. En wie een flat renoveert, krijgt te maken met zaken als gemengd bezit, meer overlast en een beperkt dakoppervlak voor de zonnepanelen. Stuk voor stuk uitdagingen waarvoor slimme oplossingen nodig zijn. De eerste stappen daarvoor zijn inmiddels gezet.

Wat de aanpak van de gelaagde bouw gemeen heeft met het nul-op-de-meter- renoveren van rijtjeswoningen, is de trits isolatie, eigen energieopwekking en gebruik van een warmtepomp. Die isolatie gebeurt door de bestaande gevel te vervangen of die aan de buitenkant te bekleden met een dikke isolatiegevel, waarin vaak ook de leidingen en schachten zijn verwerkt. Soortgelijke isolatie vindt plaats op het dak. Ramen worden meestal uitgevoerd met drielaags hoogisolerende glas. Warmteterugwininstallaties benutten de warmte van de naar buiten afgevoerde lucht om de vers binnengelaten buitenlucht op te warmen.

Voor de eigen energieopwekking komen op het dak zonnepanelen. De warmtepomp gebruikt meestal buitenlucht om met behulp van elektriciteit de woning op gewenste temperatuur te brengen en om voor warm tapwater te zorgen. Per woning kost de renovatie tussen de zestig- en zeventigduizend euro. Dat bedrag zou voor grootschalige toepassing met een derde moeten afnemen.

De tweejaarlijkse Duurzaam Bouwen Awards hebben dit jaar een aparte categorie voor het nul op de meter krijgen van galerij- en portiekwoningen. Genomineerd in deze categorie zijn Dura Vermeer, Nieuw Utrechts Peil en BouwNext, een van de andere deelnemers was Growing Green.

Wat zijn nu de specifieke oplossingen die het mogelijk maken ook portiekwoningen en galerijflats tot nul op de meter te isoleren? De Ingenieur zet een viertal concepten op een rij die inmiddels in de praktijk zijn beproefd. Lees hier hun verhaal

Dura Vermeer - Minimale overlast

Nieuw Utrechts Peil - Behoud van de buitenkant

Bouwnext - Lage energievraag

Growing Green - Renovatie per woning

Lead Image: transformatie van de portiekflat in Den Bosch door Boiuwnext.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.