The Ocean Cleanup is begonnen met het testen van de eerste 120 m van het scherm dat in de oceaan plastic gaat verzamelen. In de test moet blijken hoe het scherm zich op zee gedraagt.

Read this article in English

De eerste sectie van 120 m bestaat uit een kunststof pijp met daaraan een 3 m lang scherm. Dat gebeurde Alameda, vlakbij San Francisco. Er hangen ook ankers aan die op zo’n honderd meter diep in zee komen en die er voor moeten zorgen dat het scherm vertraagd meebeweegt in de stroming op zee. Omdat het drijvende plastic afval niet wordt vertraagd, zal het door het scherm worden opgevangen en kan het worden verwijderd (lees meer hierover in ‘Opruimen oceaanplastic start deze zomer’).
 

De pijp met het scherm.


90 km ver op zee

De test die nu gaande is moet uitwijzen hoe pijp, scherm en ankers zich op zee gedragen. Het geheel is daarvoor tot ruim 90 km buiten de kust van San Francisco versleept en blijft daar zo’n twee weken. Dat verslepen was al een experiment op zich, want er moet met zo’n lange pijp achter de sleepboot goed rekening worden gehouden met golven en stroming. Eenmaal op zee blijft het team van The Ocean Cleanup in de buurt om het scherm in de gaten te houden en testen uit te voeren, onder meer door het scherm wel en niet in zee uit te hangen. Daarvoor zitten er linten en lussen aan.


Langer scherm

De testresultaten moeten helpen het uiteindelijke ontwerp te vervolmaken. Dat krijgt een lengte van 600 m. Het is de bedoeling om dat langere scherm komende zomer op een afstand van ruim 400 km buiten de kust te testen, gedurende een periode van een tot twee maanden.
 

De planning van The Ocean Cleanup voor dit jaar. Klik hier voor een grotere afbeelding.


Volgens de nieuwe tijdplanning wil The Ocean Cleanup eind van dit jaar daadwerkelijk beginnen met het verzamelen van plastic in de Great Pacific garbage patch, een plek in de Stille Oceaan ruim 2000 km uit de kust van Californië waar grote hoeveelheden plastic rondcirkelen.


Beeldmateriaal: The Ocean Cleanup.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.