beeldbuis

Het leukste aan ingenieurs is toch wel dat ze waardering kunnen uitstralen voor dingen waar de meeste mensen geen weet van hebben. Laminaire stroming is zo’n ding.

Het enthousiasme voor deze vorm van vloeibare voortbeweging komt van Destin, van het vaker hier gedeelde YouTube-kanaal SmarterEveryDay

Destin is weliswaar geen ingenieur, hij is wel handig, weet veel van techniek en is heel aanstekelijk. In dit filmpje van een kwartier laat hij zien wat laminaire stroming is. Het is lastig om na dat kwartier niet net zo veel te houden van de stroming als hij.

 

Vliegveld of winkelcentrum

Het leuke is dat hij overal laminaire flow ziet - beroepsdeformatie slaat op de raarste momenten toe. Hij gebruikt daarbij spontane filmbeelden die hij vrij duidelijk in zijn ‘vrije tijd’ gemaakt heeft; op het vliegveld of in een winkelcentrum, met zijn ietwat onbegrijpend kijkende vrouw op de achtergrond. Hij geeft ook wat aandacht aan een klasgenootje van een van zijn kids, die een werkelijk prachtig ‘science project’ gedaan heeft rondom het thema.

Om het geheel af te maken nog een wonderlijk voorbeeld van langzame laminaire flow in een draaiende cilinder met kleurtjes:

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.