Start-up Fistuca gaat samen met een consortium van energiebedrijven en windturbine-installateurs een grote offshore test uitvoeren met zijn waterhamer. Die test moet aantonen dat een turbinefundering van 6,5 m doorsnede in de bodem kan worden geheid zonder al te veel lawaai.

Read this article in English

Afgelopen week werd het nieuws bekend dat Carbon Trust Offshore Wind Accelerator samen met Fistuca de grote offshoretest gaat uitvoeren. Offshore Wind Accelerator is een samenwerking van grote energiebedrijven als E.ON, EnBW, Ørsted (voorheen Dong Energy), Equinor (voorheen Statoil) en Vattenfall, samen met de industriële partners Van Oord (installatie van windturbines en het leggen van kabels), Shell en Sif (producent van turbinefunderingen).

Het is de bedoeling dat de waterhamer een holle windturbinefundering van staal, 60 m lang met een doorsnede van 6,5 m, in de Noordzeebodem gaat heien, zo vertelt Jasper Winkes, CEO van Fistuca. ‘We gaan dan zowel aan de funderingspaal meten als aan het geluid dat we met het heien in het water produceren.’


Honderd keer minder lawaai

Dat laatste is waar het bij de waterhamer om draait. Bij normaal heien levert een brandstofexplosie de hei-energie. Zowel de klap als het trillen van de paal veroorzaken een dusdanige hoeveelheid onderwatergeluid, dat bouwers van windturbines op zee speciale maatregelen moeten treffen. Zo mag er alleen buiten de trek van zeezoogdieren worden geheid, en moet een wijde omgeving rond de hei-installatie voor het begin van het werk gegarandeerd zeezoogdiervrij zijn.
 

Heien met de waterhamer: een gasexplosie drukt water in de klok naar beneden, dat slingert vervolgens de waterkolom omhoog die weer neervalt.


De waterhamer werkt ook met een gasexplosie. Die levert niet de hei-klap, maar drukt in een afgesloten kolom water naar beneden. Die waterdruk levert de eerste klap. Dat water perst zichzelf vervolgens omhoog, om daarna weer naar beneden te vallen, en dat levert de tweede klap. Dit heien met waterdruk levert veel minder lawaai en belast ook de funderingspaal minder: het water smeert de klap namelijk uit over de tijd. De geuidssterkte zou 20 dB, een factor 100, minder zijn dan bij het nu gebruikelijke heien.

Fistuca experimenteerde tot nu toe met een testmodel, en dat voldeed aan alle verwachtingen (lees ‘Waterhamer alternatief voor heien op zee’). ‘Nu gaan we full scale’, aldus een opgetogen Winkes.


Meest krachtige heimachine ooit

Het offshore-project zal worden gedaan met een waterhamer die vele malen groter is dan het huidige testmodel: hij wordt 30 m hoog en krijgt een diameter van 10 m. ‘We leveren hiermee zes keer meer hei-energie dan de grootste heimachine ooit.’

De nieuwe hamer wordt eerst op de Tweede Maasvlakte getest. Het is de bedoeling dat de offshoretest komende zomer plaatsvindt. De funderingspaal wordt geleverd door Sif; Van Oord zorgt voor het heiwerk op zee.
 


Openingsillustratie: animatie van de grote waterhamer in het installatieschip Svaenen. Foto Van Oord.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.