Eureka

Met een speciale oliezuiger probeert het bedrijf FORU Solutions zoveel mogelijk in zee gelekte olie op te ruimen.   

In 2018 lekte er wereldwijd ongeveer 116.000 ton olie de zee in. Hoewel er steeds minder grootschalige rampen bij olietankers voorkomen, is er nog nooit zoveel olie de zee in gelekt als de afgelopen 24 jaar. De metingen van de non-profit organisatie International Tanker Owners Pollution Federation (ITOPF) laten dat zien. Een groot deel hiervan wordt zelfs illegaal in zee geloosd. De enorme olievlekken hebben desastreuze gevolgen voor het zeeleven. Wie ziet de beelden van met olie besmeurde vogels niet voor zich?
 

Stofzuiger voor olie

Voorkomen is beter dan genezen. Maar als dat laatste dan toch moet, dan bij voorkeur met een slimme en eenvoudige oplossing. Het bedrijf FORU Solutions heeft een oplossing bedacht om gelekte olie snel en effectief op te ruimen met de Floating Oil Recovery Unit. Dit is een robuust rond apparaat, vergelijkbaar met de mond van een stofzuiger. De unit wordt midden in de gelekte olievlek gezet. Al drijvend zuigt hij de olie op via de ronde opening aan de bovenrand. Door middel van een zogenoemde discharge slang is deze gekoppeld aan een opslagruimte waarin de olie wordt opgeslagen. 
Door een hydraulisch aangedreven pomp wordt de olie met een capaciteit van 340 m3/u opgezogen.
 

Stabiel apparaat

Terug aan wal wordt de FORU geleegd en schoongemaakt. Dankzij de vorm drijft de unit zelfstandig op het oppervlak. Hij blijft stabiel bij golven tot 2,5 meter hoog en tijdens het vullen met olie. De FORU roomt de olie van het water af bij de opening.  Een van de belangrijkste eigenschappen van de FORU is de snelheid waarmee je hem in kunt zetten. ‘Je kunt het apparaat vergelijken met een brandblusser aan de muur van een groot gebouw’, vertelt technisch directeur van FORU Solutions Koos Tamminga. Je gooit hem overboord en het apparaat doet zijn werk. De FORU heeft een hoge efficiency recovery rate van 80 % tot 90 % olie ten opzichte van water.
 

Schone zee

De missie van FORU Solutions is de wereldzeeën schoonhouden voor de volgende generaties, en wel op een manier die even effectief als gemakkelijk in gebruik is. 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.