Eureka

Kinderen groeien snel. Dat merkte ook de Amerikaanse ingenieur Anthony Webb, nadat hij een houten loopfiets voor zijn zoontje had ­gekocht. In een mum van tijd was die er alweer te groot voor. Webb ­bedacht dat een fiets moet kunnen meegroeien met een kind en dus ontwikkelde hij de Monkeycycle. 

Deze fiets is tijdens de eerste zes ­levensjaren van het kind eenvoudig om te bouwen van buggy via driewieler tot, uiteindelijk, eerste fiets. De Monkeycycle heeft een modulaire opbouw waardoor er in totaal acht configuraties van zijn te maken.
 

Van loopfiets tot quadbike

De ­basis van het ontwerp is een gekromde centrale framebuis die vanaf het balhoofd naar de achteras loopt. Deze buis is op twee manieren te monteren, waardoor het montagepunt voor de zadelbuis lager of hoger komt te liggen. Daarnaast is de zithoogte te variëren van 30 tot 65 cm.

Op deze basis zijn verdere variaties mogelijk. Aan de voor- en ­achterkant zijn een of twee wielen te monteren, zodat het fietsmodel kan schakelen tussen twee-, drie- en vierwieler. De meest eenvoudige versie is de twee- of driewielige loopfiets.

Om de stap naar echt fietsen te zetten, is aan de onderkant van de zadelbuis een framedeel met ­trappers en een riemaandrijving naar de achteras te bevestigen. De meest uitgebreide versie is de vierwielige quadbike. Het ombouwen van de fiets van de ene naar de ­andere configuratie duurt slechts enkele minuten.
 

Vierwielige buggy

De achtste configuratie van de Monkeycycle, een buggy voor kinderen vanaf negen maanden oud, is nog in ontwikkeling. Het prototype is ­gebaseerd op het Monkeycycle-frame met een naar beneden gekeerde framebuis. De vierwielige buggy heeft een smalle vooras en een bredere achteras voorzien van een handrem. Het frame voor het kinderzitje is gemonteerd op de zadelpen en het balhoofd. Het kinderzitje is afneembaar en kan ook op een gewone fiets worden gemonteerd.

Via crowdfunding haalde Webb voldoende geld binnen om de productie op te starten.
 

Tekst: Paul Schilperoord, beeld: Monkeycycle

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.