Eureka

Amerikaanse ingenieurs hebben een handschoen ontwikkeld die gebarentaal in gesproken tekst kan omzetten via een app op een smartphone.

Een doventolk op televisie is ideaal voor dove mensen om de gesproken informatie toch tot zich te kunnen nemen. Maar andersom is het voor doven en slechthorenden vaak lastig om te communiceren met mensen die de gebarentaal niet beheersen. Een simpel ogende handschoen kan uitkomst bieden.

Bio-ingenieurs aan de University of California, Los Angeles (UCLA) ontwikkelden een handschoen die gebaren­taal kan vertalen naar gesproken tekst via een app op een smart­phone. Onderzoeksleider Jun Chen hoopt dat de app ook kan helpen om de gebarentaal sneller onder de knie te krijgen, zodat meer mensen gebarentaal kunnen leren.


Simpele handschoenen

Het systeem bestaat uit een paar simpele handschoenen, voorzien van ­dunne sensoren die in de lengte over elke vinger lopen. De sensoren zijn gemaakt van elektrisch geleidend garen.

De vorm van het gebaar dat iemand met zijn hand maakt zorgt voor een elektrisch signaal dat naar een kleine printplaat op de rug van de hand wordt gestuurd. Vervolgens zendt het apparaat de informatie van elk individueel uitgebeeld gebaar naar de bij­behorende app op de smartphone.

Met een snelheid van één woord per seconde vertaalt de handschoen gebarentaal naar gesproken zinnen.Klevende sensoren

Daarnaast analyseerde het onderzoeksteam met klevende sensoren op het gezicht van proefpersonen de gezichtsuitdrukkingen, via een sensor tussen de wenkbrauwen in en een sensor in de mondhoek. Gezichts­uitdrukkingen zijn onderdeel van de Amerikaanse gebarentaal en worden zo mee vertaald.

Vier dove testpersonen die de Amerikaanse ge­barentaal machtig zijn herhaalden elk handgebaar dat zij kennen vijftien keer achter­elkaar met de handschoen aan. Het systeem herkent inmiddels 660 verschillende gebaren, inclusief alle letters van het alfabet en de cijfers 0 tot en met 9. 


Tekst: Juliska Wijsman
Foto: UCLA

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.