Eureka

De commerciële visserij maakt al jaren gebruik van sonar en satellietsystemen om scholen vis te detecteren, met wereldwijde overbevissing tot gevolg. Het Chinese PowerVision Robots stelt soortgelijke technologie nu beschikbaar aan de hobbyvisser. De PowerRay Fishfinder kan onder water scholen vis opsporen en de hengelaar precies laten weten waar hij moet zijn.

De Fishfinder is een kleine onbemande duikboot die simpelweg in het water kan worden gegooid. Via een afstandsbediening kan de visser vervolgens tot 30 m diep de onderwaterwereld afspeuren. Het duikbootje is voorzien van camera en wifi om live foto’s en videobeelden naar de smartphone van de hengelaar te sturen.
 


Ook wordt informatie over de diepte, opbouw van de bodem, watertemperatuur en dichtheid van vissenpopulatie geregistreerd en doorgegeven. Op basis daarvan kan de gebruiker bepalen of en waar zijn hengel uit te werpen.
 

Nieuwsgierigmakende led

Voor de echt luie visser kan de duikboot zelfs het haakje met aas aan het uiteinde van de draad naar een school vette vissen toe brengen. Daarvoor heeft de duikboot een speciale antenne waar de draad in kan worden vastgeklemd, die losschiet als de vis hapt.
 


Gaat het nog steeds allemaal niet snel genoeg, dan zet de Fishfinder een blauwe led aan die vissen nieuwsgierig moet maken. De hengelaar kan zelfs 360 graden rondom meekijken en de duikboot besturen via een virtual-reality-bril.

Het is vissen in de eenentwintigste eeuw. Wel wat anders dan rustig urenlang naar een dobber staren, maar of het er allemaal sportiever van wordt?
 

Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.