Je kunt er 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht voor al je boodschappen. De start-up Wheelys opende in Shanghai een zelfbedieningszaak die altijd open is, zonder personeel.

Aantrekkelijk is het misschien niet, maar gemakkelijk wel. De Wheelys 24/7-winkel in Shanghai is een nieuwe poging om een kassaloze altijd-open-winkel te laten slagen. Het personeel is goeddeels verdwenen; er zijn alleen af en toe vakkenvullers om de winkel te bevoorraden.

Binnenkomen doe je door je te identificeren met de Wheelys app. Vervolgens scan je de producten die je wilt hebben, en aan het einde, als je de winkel uit loopt, wordt via de app het verschuldigde bedrag afgeschreven.


Uniform

De winkelformule heeft wel een keerzijde: alle producten zijn min of meer uniform verpakt. Alleen het etiket vertelt je wat er in zit, de buitenkant levert geen enkele herkenning. Waarom Wheelys hiervoor kiest? Er kunnen zo veel meer producten op de schappen, het vergemakkelijkt het scannen door de klant en de bewakingscamera kan zo beter identificeren wat voor product iemand meeneemt zonder het te scannen.

Voor Wheelys is de winkel uitdrukkelijk een experiment om het kassaloze winkelconcept uit te testen: het Zweedse bedrijf had al eerder een kleine winkel in het Zweedse dorp Viken. Met de vestiging in Shanghai wil het bedrijf nagaan hoe de winkel wordt gebruikt in grootstedelijk gebied.


Koffiekar

De start-up Wheelys is groot geworden met zijn bakfietscafé, dat onder licentie werden aangeboden voor de verkoop van ijs, frisdrank, candybars en dergelijke. Voor de stroomvoorziening heeft het dak van de bakfiets zonnepanelen.
 


Wheelys is niet de enige die werkt aan het kassaloze winkelconcept. Albert Heijn in Nederland gebruikt in zijn AH to go op stations de zelfscanner, overigens wel met kassá met personeel - zelf afrekenen is daar optioneel. In de VS is er een experiment van Amazon Go in Seattle.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.