25 % van de zonnepanelen op woningen in Nederland is niet geregistreerd. Dat kan leiden tot stroom- en geldverlies bij gebruikers, zo waarschuwt netbeheerder Stedin.

Read this article in English

Het bedrijf onderzocht hoeveel huizen met zonnepanelen niet als zodanig geregistreerd staan. Met satellietbeelden en een algoritme dat panelen herkent keek Stedin naar twee wijken in Rotterdam en Delft. Vervolgens vergeleek de beheerder de resultaten met zijn eigen database, en bleek er een discrepantie van 25 %. Volgens Stedin is dit een representatieve steekproef die je kunt doortrekken naar het hele verzorgingsgebied van Stedin: Zuid-Holland en Utrecht.
 

Geld mislopen

Dat heeft gevolgen voor de capaciteit in een wijk. 'Een kabel heeft een gepaalde capaciteit. Als de zonnepanelen in een straat op een zonnige dag meer stroom opwekken dan de capaciteit van de kabel, kan de stroom nergens heen. De panelen stoppen dan met stroom opwekken, waardoor mensen zelfs geld kunnen mislopen via de salderingsregeling', aldus Koen de Lange, woordvoerder van Stedin. Het gaat daarbij dan niet alleen om ongeregistreerde panelen; als de kabel vol zit, loopt iedereen met zonnepanelen geld mis.

De netbeheerder wil dat de capaciteit van kabels past bij de stroomproductie/vraag van een wijk. Maar om dat goed te kunnen doen, moet de beheerder wel weten hoeveel stroom elke straat opwekt. Het registreren van zonnepanelen is daarvoor belangrijk, en dus trekt Stedin nu aan de bel.
 

Het vermogen een zonnestroom in het verzorgingsgebied van Stedin groeit flink. Als er straks te veel (ongeregistreerde) panelen zijn kunnen de kabels het niet meer aan. Bron: PIR Stedin 

Voorlopig gebeurt het nog niet vaak dat de kabels hun maximale capaciteit bereiken door een teveel aan groene stroom. Maar het aantal zonnepanelen groeit hard, en de netbeheerder wil toekomstbestendig zijn. 'Om te weten wat voor capaciteit toekomstige kabels moeten hebben, is het belangrijk dat we nu een goed beeld hebben van het aantal panelen per wijk of straat.'
 

Vergeten of niet willen

Volgens De Lange helpt de installatiebranche bij de queeste om zoveel mogelijk panelen geregistreerd te krijgen, bijvoorbeeld door bij de installatie ook de registratie te regelen. Waarom een kwart van de mensen zijn panelen toch niet registreert, weet De Lange niet zeker. 'Sommige mensen vergeten het, anderen willen het uit principe misschien niet. In de gebruiksvoorwaarden van de panelen staat wel dat registratie moet, maar niet iedereen denkt eraan.'
 

Meeste panelen in Utrecht

25 % komt neer op 326.000 niet-geregistreerde panelen. Samen zijn die goed voor een maximale capaciteit van 81,5 MW aan stroom, in het gebied Zuid-Holland en Utrecht. Stedin kwam ook met een ranglijst van het aantal zonnepanelen per gemeente. Utrecht staat op één, met 23,5 MW aan (geregistreerde) zonnestroom. Amersfoort, Den Haag en Rotterdam volgen.

Foto:  the-wolff

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.