eureka

De landbouwsector staat onder druk om te verduurzamen. Onderdeel daarvan is het afzweren van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. De Engelse startup Small Robot Company (SRC) pleit voor ecologische, efficiënte en winstgevende landbouw met behulp van kleine robots en kunstmatige intelligentie.

SRC’s robots Tom, Dick en Harry verzorgen autonoom het inzaaien en het monitoren van landbouwvelden met hoge precisie en het vernietigen van onkruid met elektrische bliksemschichten. En dat op grote schaal.

Harry is gericht op het autonoom inzaaien. De robot is uitgerust met een kleine boor om met grote precisie plantjes te zaaien en bij te houden waar wat staat.

Robot Tom is ontwikkeld om autonoom dagelijks twintig hectare landbouwgrond te inspecteren. De ingebouwde camera’s kunnen met een pixelgrootte kleiner dan een millimeter onkruid van gewassen onderscheiden en de exacte locatie registreren. Op basis van de zes terabyte aan data die Tom per dag verzamelt, wordt middels kunstmatige intelligentie een onderhoudsplan gemaakt.


Vierpotig insect

Robot Dick krijgt de exacte locatie van onkruid door en gaat deze autonoom bestrijden. Dick ziet eruit als een vierpotig insect. De vier poten met aan het uiteinde een wiel zijn in hoogte verstelbaar. In het midden tussen de poten hangt een elektrische onkruidverdelger van het Engelse bedrijf Rootwave.

Met een elektrisch contact wordt stroom op de plant gezet waarbij een minibliksemschicht overschiet. Door de weerstand van het weefsel ontstaat hitte die de plant van binnenuit tot in de wortels kookt. Hierdoor gaat de plant snel dood en het weefsel vergaat tot voedingsstof voor de bodem.


Farming as a Service

SRC zal Tom, Dick en Harry op de markt brengen onder het businessmodel Farming as a Service, oftewel verhuur van de robots als dienst. Zo kunnen boeren zonder torenhoge investeringen gebruik maken van geavanceerde technologie. Dit najaar worden om te beginnen de eerste tien exemplaren van Tom gebouwd.

Intussen gaat de SRC dit jaar de eerste praktijktesten uitvoeren met Dick, die in het najaar van 2021 commercieel verkrijgbaar zal zijn. Daarna volgt Harry.


Tekst: Paul Schilperoord

Foto: SRC

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.