Beeldbuis

Afgelopen weekend was boven het IJ in Amsterdam Franchise Freedom te bewonderen, een project van het technologisch geavanceerde kunstenaarsgezelschap Studio Drift. 300 drones gingen de lucht in en voerden een oefening uit in ‘beperkte vrijheid.’

‘Beperkte vrijheid’ betekent hier, eigenlijk net als bij een groep vogels, dat de drones niet voorgeprogrammeerd waren om een choreografie uit te voeren, maar dat ze volgens bepaalde regels op elkaar reageren en zo een zekere vrijheid hebben – zolang de andere individuen in de groep daar geen last van ondervinden. Wie ooit wel eens een groep spreeuwen bij zonsondergang gezien heeft, weet hoe mooi het resultaat hiervan kan zijn. Voor wie dat nog nooit gezien heeft, kijk en geniet:
 


Studio Drift, gevormd door het Nederlandse duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, is de afgelopen jaren steeds bekender geworden. De Ingenieur postte een jaar geleden bijvoorbeeld al een bericht over hun aanwezigheid op de Dutch Technology Week. Ze zetten zichzelf op de kaart met technologisch geavanceerde voorstellingen die relaties tussen mensen, maar ook onze band met de natuur onder de aandacht brengen. Franchise Freedom is daar een goed voorbeeld van.

Wie na dit spektakel de smaak van Studio Drift te pakken heeft kan nog tot 26 augustus in het Stedelijk Museum in Amsterdam terecht, waar de eerste solotentoonstelling van het duo te zien is. In die ruim opgezette expositie komen een paar oudere concepten voorbij, zoals ‘In 20 steps’ uit het oude bericht op De Ingenieur. Maar er zitten ook nieuwe kunstwerken bij. In deze video gaat journalist Tracy Metz met Gordijn door de werken van Coded Nature heen:
 


Mocht je de komende twee weken geen tijd hebben; op een steenworp van het Stedelijk Museum, in het Rijksmuseum, hangt een permanent werk van Studio Drift – Shylight. Ook daar, in een barok trappenhuis, gaat het om een delicate combinatie van technologie en schoonheid. In deze clip het verhaal:
 


Voor nog een laatste dosis Studio Drift kun je deze recente korte documentaire kijken:
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.