Blankesteijns Beeldbuis

Een videokanaal geheel gewijd aan het verpletteren van dingen onder een hydraulische pers beproeft zijn krachten op een stapel A4'tjes.

Serieuze media doen altijd hun best variatie te bieden: is een onderwerp behandeld, dan moet het een tijdje wachten voor het weer geschikt wordt gevonden. Eerst nieuwe ontwikkelingen afwachten. Het publiek blijkt in dat soort journalistieke maatstaven niet geïnteresseerd, zoals het fenomeen kattenvideo’s op YouTube bewijst. Elke dag hetzelfde? Prima, graag zelfs!

'Kattenvideo’s voor de techneut' bestaan ook en allerlei populaire kanalen zijn erin gespecialiseerd. Een vroeg voorbeeld is ‘Will It Blend’, waar elke keer iets anders in een blender wordt fijngemalen. En er zijn talrijke andere. Hoe houdt een voorwerp of materiaal zich als er een roodgloeiende bal nikkel op wordt gelegd? Wat zien we als we allerlei vormen van vernietiging laten plaatsvinden voor een highspeed camera? Wat gebeurt er als elektronisch product X in een magnetron wordt geroosterd? Hoe meer van hetzelfde hoe beter.

Een goed voorbeeld in deze categorie is het Hydraulic Press Channel. Het is een hobby van een Finse ondernemer die niet eens de moeite heeft genomen een website te bouwen of zelfs maar zijn naam op zijn kanaal bekend te maken (volgens Wikipedia heet hij Lauri Vuohensilta). Hij verplettert dingen en verder niks.

Het Hydraulic Press Channel werd twee jaar geleden beroemd met een registratie van het vouwen van een vel papier. Volgens de overlevering lukt dat niet meer dan zeven keer. Vuohensilta liet vanaf de vijfde keer zijn pers een handje helpen bij het vouwen. Bij de zevende keer deed zich een explosie voor, die nog wacht op een adequate wetenschappelijke verklaring.
 


Sindsdien heeft hij de pers losgelaten op munten, moeren, mobiele telefoons, hamburgers, een werkende motorzaag, kogellagers, diamant, niet-Newtoniaanse vloeistoffen (die stijf worden onder druk) en nog veel meer. Niet zelden verrast het resultaat ook de filmer, en volgt een serie vette krachttermen in gebroken Engels.

Kort geleden besloot hij tot een opgevoerde versie van de video die hem de doorbraak opleverde: niet één vel papier maar een stapel van 1500 stuks verdween onder de pers. Het verwachte spektakel deed zich inderdaad voor zoals bovenaan deze pagina te zien is.

Een intrigerende video is verder die van begin dit jaar waarin Vuohensilta een kogel van ‘Adamantium’ onder de pers legt. Kenners spotten hierin de naam van Adam Ant, een kort succesvolle popartiest uit de jaren ‘80. Adamantium is net als Unobtainium een naam voor niet-bestaand materiaal waarmee mensen op de hak worden genomen. De kogel weerstaat de volle last van de pers van 144 ton en verdwijnt volledig in de metalen ondergrond. Waarschijnlijk was deze niet van gehard staal zoals Vuohensilta beweert maar van iets veel zachters. Het is aan te raden bij deze video een deel van de commentaren te lezen.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.