Voor de laatste keer heeft plasticopruimoperatie The Ocean Cleanup zijn ontwerp aangepast. De nieuwste plasticvanger zal sneller dan het plastic door de golfstromen drijven en geen verankering hebben.

Read this article in English

Het herontwerp komt een jaar na een grootse aankondiging van een eerder nieuw ontwerp (lees: 'Ocean Cleanup komt met nieuw ontwerp'). Toen vertelde Ocean Cleanup-oprichter Boyan Slat dat het allereerste idee om de plasticvangende barrieres aan de zeebodem te verankeren onpraktisch bleek, en dat een drijvend anker beter zou werken. De vangers zouden dan langzamer door de golfstroom drijven dan het plastic, waardoor dat alsnog opgevangen kon worden.

Maar vier dagen na de grootste presentatie van de ankersbleek dat idee ook niet goed te werken, schrijft Slat in een update. De invloed van wind en golven bleek groter dan gedacht, en het samenspel met het remmende anker zou ervoor zorgen dat de barriere soms de verkeerde kant op zou gaan, en plastic weg zou duwen in plaats van opvangen.

 

Sneller dan plastic

Dus is er nu helemaal geen anker meer en zal de barriere juist sneller bewegen dan het plastic. Wind en golven hebben wel invloed op de drijver, maar niet op het plastic dat in de oceaan ligt, waardoor de barriere net iets sneller beweegt. De natuurlijke golfstroom duwt de 600 m lange plasticvangers automatisch naar de plekken waar de concentratie afval het hoogst is. Een 3 m lange lap in het water neemt ook wat dieper liggend plastic mee. Na een tijdje zal een boot het opgevangen plastic verzamelen en uit de oceaan halen.
 


Het nieuwe ontwerp laat ook zien hoe Ocean Cleanup zijn operatie in de gaten wil houden. Zonnepanelen geven energie aan waarschuwingslichten, sensoren, camera's en satellietantennes. Die geven constant informatie over de locatie van de drijver en of hij vol zit met plastic of niet. De lampen zorgen ervoor dat schepen het gevaarte kunnen zien.

 

Eindontwerp

Uiteindelijk moeten er 60 van deze 600 m lange armen in de oceaan komen. De eerste wordt nu gebouwd in San Francisco. Het heeft in vergelijking met het vorige testexemplaar, dat eerste dit jaar de zee op ging, een langere levensduur, is makkelijker neer te leggen en maakt volgens de ingenieurs van Ocean Cleanup ook nog beter schoon.

Slat geeft toe dat het ongetwijfeld niet de laatste wijziging is van het ontwerp, maar dat dit ontwerp wel het eerste zal zijn dat plastic zal verzamelen in de oceaan. Dat moet in het derde kwartaal van dit jaar gebeuren. Eerst nog redelijk dicht bij de kust, later naar de Grand Pacific Garbage Patch, 1200 nautische mijlen van de westkust van de VS.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.