Eureka

Je gitaar laten leunen tegen een bank of sofa is doorgaans geen goed idee. De Deense muzikant Murad ‘Muri’ Mahmoud zag zijn instrument zo sneuvelen en bedacht een simpele oplossing.

Mahmouds ontwerp, de Standley, heeft wat weg van een miniatuuruitvoering van het onderstel van een draaistoel: een 140 g zware, ­vierpotige ster die volledig wegvalt onder de gitaar, met rubberen inbusschroeven in plaats van wieltjes. Het instrument lijkt hierdoor een stukje boven de grond te zweven.
 

Gepatenteerd mechanisme

De techniek erachter is verrassend simpel. Het hart van de ster bevat een U-vormige inkeping waarin de strap button is te schuiven, de standaardknop aan de ­onderkant van de gitaar waar de draagband aan vast wordt gemaakt. Na het inschuiven klikt ­deze knop automatisch vast via een gepatenteerd mechanisme.

Vervolgens is het zaak ervoor te zorgen dat de inbusschroeven allemaal even ver uit het onderstel steken, zodat de gitaar stabiel staat. Hiertoe moeten ze eenvoudigweg stevig tegen de onderkant van de gitaar worden gedraaid. ‘Mochten de ­pootjes waarop de ­gitaar staat niet even ver uit het onderstel steken, dan is dat zo te verstellen’, zegt Mahmoud.
 

Kwispelende hond

Onduidelijk is hoe stabiel de Standley is. Het zwaartepunt van een akoestische gitaar ligt doorgaans bovenin de klankkast, vrij ver van de standaard. Die is ­bovendien uit esthetische en ruimte­besparende overwegingen niet bijzonder breed. ­Beide aspecten dragen niet bij aan de stabiliteit, zodat te vrezen valt dat een kwispelende hond de gitaar ­fataal zou kunnen worden.

De Standley kost zo’n 20 euro en is te koop bij dealers in binnen- en buitenland. Mahmoud is overigens van plan om de standaard deels te herontwerpen en lanceert nog dit najaar een nieuwe ­versie.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.