EUREKA

De Amerikaanse start-up Revols heeft via Kickstarter draadloze oordopjes gelanceerd die zich binnen een minuut perfect naar het oor vormen.

Om dat mogelijk te maken is bovenop de speakers een flexibele tip gemonteerd. Die tip bestaat uit een nanocomposietgel met een omhulsel van siliconen.

Na het aandrukken van de tip in de oren stuurt een speciale app via Bluetooth een signaal. ‘De gel is na een minuut gehard’, aldus marketingdirecteur Tali Katz, die verder niets kwijt wil over de technologie vanwege de lopende patentaanvraag.

Hoewel de oordopjes opwarmen tijdens het harden, heeft dat niets te maken met de fysica daarachter, aldus Katz. ‘Het is meer een indicatie dat het proces goed werkt.’

 

Geluidskwaliteit

De tip is overigens niet massief. Een akoestisch kanaal daarin, tussen het oor en de speakers, moet een goede geluidskwaliteit garanderen. ‘We hebben hiervoor samengewerkt met het Japanse audiomerk Onkyo.’

De Revols-oordopjes vormen een snel en goedkoper alternatief voor bijvoorbeeld de gang naar de audicien. Die kan doppen op maat laten maken op basis van scans van het oor of met mallen.

Sporters kunnen via Bluetooth luisteren naar muziek op hun mobiel. De goede afscherming van de omgeving kan echter een probleem geven. Via de Revols-app is een regelbare microfoon open te zetten die omgevingsgeluid binnenlaat.

De Kickstarter-campagne haalde zo’n 2,5 miljoen dollar op, en overschreed daarmee ruim de target van 100 000 dollar.

De oordopjes komen later dit jaar op de markt. Een setje kost 299 dollar en is als pre-order te bestellen via Indiegogo.com.
 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.