EUREKA

De Snore Circle is een soort gehoorapparaatje dat ervoor zorgt dat de drager niet meer snurkt.

Al eeuwen worden er middelen bedacht om snurken tegen te gaan. Snurkremmers beogen, met wisselend succes, hetzelfde: zorgen voor een ruime doorgang tussen de neusholte en stembanden, zodat motorzaaggeluiden uitblijven. Die kunnen bij rugligging ontstaan doordat de tong wat naar achteren zakt, wat de keelopening kleiner maakt. Snelstromende lucht wurmt zich hier doorheen en brengt het in trilling. Ook keelspieren die slapper worden, leiden gemakkelijk tot een vibrerende vernauwing.

 

Keelspieren

De Snore Circle van het Chinese bedrijfje VVFly probeert de keelspieren zich te laten aanspannen met behulp van een soort gehoorapparaatje. Hierdoor gaat de opening weer open en neemt het snurken af.

Zodra snurken is gediagnosticeerd met een microfoontje en een druksensor, genereert het apparaatje zelf trillingen. De vibraties planten zich voort in de schedel en prikkelen de nervus vagus, een belangrijke hersenzenuw. Die geeft daarop de keelspieren het commando om aan te trekken.

Werkt het? Anekdotische bevindingen op de website van een Chinese retailer suggereren dat dat zo is. Wel rapporteren sommige gebruikers voor de hand liggende klachten: het vrij forse apparaat is hinderlijk en maakt zijligging lastig.

 

Bluethooth

De Snore Circle stuurt via bluetooth slaapdata naar een app op de mobiel. De gegevens onthullen onder meer hoe vaak het snurken is gestopt en hoe lang een snurksessie duurde.

VVFly rondde onlangs succesvol een crowdfundingcampagne op Indiegogo af. Het bedrijf haalde ruim tweehonderd­duizend dollar op, zesmaal het streef­bedrag. Het apparaatje komt deze maand op de markt.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.