EUREKA

Dagelijks wagen talloze vluchtelingen in wrakke bootjes de oversteek van Turkije naar Lesbos. Daar komen reddingsorganisaties handen en voeten tekort om drenkelingen uit het water te halen. De afgelopen weken kregen ze hulp van een bijzondere redder: de op afstand bestuurbare robot EMILY, een soort reddingsboei met een jetskimotor.


Zodra de met een camera uitgeruste EMILY bij drenkelingen is gearriveerd, kunnen ze zich aan de robot vastklampen. Reddingswerkers trekken de met mensen beladen boei vervolgens met een touw naar de kant.

De inzet van EMILY bij Lesbos is een initiatief van het Amerikaanse Center for Robot-Assisted Search and Rescue (CRASAR) en Hydronalix, de ontwikkelaar van de robot. De organisaties hebben reddingswerkers getraind en alternatieve toepassingen onderzocht, afgestemd op de situatie rond Lesbos.

Zo kan EMILY bootjes die rondom het eiland op de klippen dreigen te lopen, naar veiliger water loodsen. Communicatie met vluchtelingen is mogelijk via de radio aan boord. Daarnaast kan EMILY een bootje in moeilijkheden een touw aanbieden, dat vastzit aan een sleepboot.

De Amerikanen bedachten ook een verdeel-en-heersstrategie, vertelt woordvoerder Woody Berzins. ‘Rondom Lesbos kunnen plotsklaps grote groepen mensen in moeilijkheden komen. EMILY kan redders ontlasten door zich te richten op mensen die een zwemvest hebben, of bij bewustzijn zijn. De redders concentreren zich dan op de ernstiger gevallen.’

Hydronalix heeft eind januari twee EMILY’s gedoneerd. ‘Ze worden nu onder meer gebruikt door de Griekse kustwacht.’ 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.