boekrecensie

Ooit wordt de mens een planeet­varende soort, schrijft astronoom Nancy Vermeulen in het optimistisch getoonzette boek Iedereen ruimtevaarder. 

Wie zich ’s nachts aan een heldere sterren­hemel vergaapt, kijkt feitelijk terug in de tijd: het licht van de sterren is immers lang onderweg. Maar de Vlaamse astronoom, pilotentrainer en zelfverklaard ‘ruimtevaart­ambassadeur’ Nancy Vermeulen ziet het tegenovergestelde. Zij ziet in een mooie sterrenlucht niet zozeer het verleden, maar juist de toekomst weerspiegeld, schrijft ze in Iedereen ruimtevaarder. 


Fancy toys

Als kind wist Vermeulen het zeker: later als ik groot ben, dan nemen we net zo makkelijk een raket als nu het vliegtuig. Zover is het nog lang niet, erkent ze volmondig, maar het laatste decennium hebben Jeff Bezos (Blue Origin), Richard Branson (Virgin Galactic) en Elon Musk (SpaceX) de boel wel enorm opgeschud.

Doe de drie miljardairs vooral niet af als rich boys met fancy toys, betoogt Vermeulen. Niet alleen leveren ze een wezenlijke bijdrage aan technologische ontwikkelingen die ons naar de ruimte, de maan en uiteindelijk ook naar Mars zullen brengen, maar ze inspireren ook een hele generatie. 


Planeetvarende soort

Vermeulens boek komt geen dag te vroeg. Juist nu buitelen de ruimteprogramma’s over elkaar heen en waar je het ooit van NASA, ESA of de Sovjet-Unie moest hebben, daar spelen nu veel meer landen en ook commerciële spelers een rol van betekenis. Vermeulen schept orde en laat punt voor punt zien waar we nu staan en wat er nog allemaal moet gebeuren voor de mens een planeet­varende soort wordt. 

Dát het gaat gebeuren, staat voor Vermeulen buiten kijf; technologisch is er geen horde die we niet kunnen nemen. ‘Wie de eerste mens op Mars wordt, weten we nog niet’, schrijft ze, ’maar ik ben ervan overtuigd dat hij of zij vandaag al rondloopt op de Aarde’.

Laat die onbekende Marsganger maar gauw dit boek aanschaffen. 

Iedereen ruimtevaarder. De toekomst van de Aarde ligt in de ruimte 
Nancy Vermeulen | 248 Blz. | € 22,99

Foto:NASA

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.