EUREKA

Het Lifeshirt is een T-shirt dat zichzelf opblaast met CO2 zodra het onder water komt.

 

Volgens schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie verdrinken er wereldwijd jaarlijks ruim 370 000 mensen. Dat zijn er meer dan er als gevolg van oorlogen en natuurrampen om het leven komen. Met de juiste reddingsmiddelen zijn veel verdrinkingsdoden te voorkomen.

Het meest doeltreffend is het reddingsvest, maar de praktijk leert dat niet iedereen op het water er een draagt. Vooral voor watersporters kan een reddingsvest tijdens het surfen, zeilen of kajakken in de weg zitten. Het Amerikaanse bedrijf Aegis introduceert nu een comfortabeler alternatief: een T-shirt dat zichzelf kan opblazen met CO2.

 

Stranddag

Ondernemer Rosario Poma zag op een mooie stranddag hoe zijn zoontje in de branding plotseling door de zee werd meegesleurd. Hij werd op tijd gered door de kustwacht, maar het zette Poma aan het denken.

Hij bedacht een zichzelf opblazend T-shirt en vroeg de bevriende productontwerper Jimi Beach om het door te ontwikkelen. Het resultaat is het Lifeshirt. Dit is een T-shirt met een deels dubbelwandige voering en een CO2-patroon op de rug.

Het achterliggende idee is dat een T-shirt comfortabeler is om te dragen dan een reddingsvest en niet in de weg zit zoals andere opblaassystemen, die bijvoorbeeld aan een riem worden gedragen.

Het opblaassysteem is in te stellen op automatisch of handmatig. In de automatische stand detecteert een sensor wanneer het T-shirt wordt ondergedompeld in water en activeert vervolgens het opblaassysteem.

Bij de handmatige stand moet de drager in een noodgeval zelf aan een hendel op zijn schouder trekken. Het CO2-patroon blaast de dubbelwandige ruimte rondom de borstkas en de nek op om de drenkeling met zijn hoofd boven het wateroppervlak te houden.

Op de schouder zit een ventiel om indien nodig lucht bij te blazen en het Lifeshirt na gebruik leeg te laten lopen.

 

 

Het Lifeshirt is een drijfhulpmiddel en geen reddingsvest. Het belangrijkste verschil is dat een reddingsvest een beter drijfvermogen heeft en de drenkeling met zijn gezicht uit het water draait om verdrinking te voorkomen, ook wanneer de drenkeling bewusteloos is.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.