Eureka

De Franse start-up Airvada heeft een drone met zes opblaasbare armen ontwikkeld.

De flexibele kunststof armen zijn uitgerust met propellers en om het centrale lichaam heen te vouwen. De drone wordt zo een licht en handzaam pakketje en is gemakkelijk mee te nemen in een speciaal ontworpen draagtas.

Dit maakt de zogeheten Diodon drone geschikt voor bijvoorbeeld reddingsmissies waarbij haast is geboden: het pakketje is binnen een minuut op te blazen met een hand- of elektrische pomp en kan direct de lucht in. De benodigde sensoren zijn te bevestigen aan het centrale lichaam: een klein rechthoekig blok.

Het ontwerp spaart daarnaast opslag- en transportruimte uit. Zo zou het ontwerp een trend kunnen keren: drones worden volgens Aivada steeds groter om alle sensoren te kunnen dragen.
 

Waterdicht

De Diodon drone is verder waterdicht en kan drijven op water. Wat hiervan precies het voordeel is, is onduidelijk, maar het scheelt in elk geval averij als het vehikel onverhoopt te water raakt.
 


Airvada, dat onlangs een prototype toonde, wil drie versies ontwikkelen die in gewicht variëren van 200 tot 1500 g. De maten van de opgevouwen drones lopen uiteen van 20 bij 20 bij 10 cm tot 40 bij 40 bij 20 cm.

Het is nog niet bekend wanneer de Diodon-familie op de markt komt. Waarschijnlijk volgt er eerst een gang naar Kickstarter om de productie te financieren.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.