eureka

Veel Nederlanders vinden het dragen van een fietshelm overbodig, onpraktisch en oncomfortabel. Een opblaasbare fietshelm schuift die argumenten van tafel zonder dat de veiligheid erbij inschiet. 


Sinds de fietshelm in januari 2023 in Nederland verplicht werd voor snorfietsen en speed pedelecs, is de discussie over een algemene fietshelmplicht weer opgelaaid. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Opblaashelm neemt bezwaren weg

Toch zijn maar weinig Nederlanders over te halen om op de stadsfiets een helm te dragen. Die zou namelijk overbodig zijn, oncomfortabel en bovendien onpraktisch. Waar laat je bovendien de helm wanneer je de bestemming hebt bereikt?

Met een opblaasbare fietshelm hopen de Duitse oprichters van startup Inflabi, Jonas Engelhardt en Maximilian Klyk, de laatste twee van die bezwaren weg te nemen.Sterk, licht en elastisch

De opblaasbare helm is gemaakt van een sterk, licht en elastisch soort plastic (thermoplastic polyurethaan) waarvan ook telefoonhoesjes worden gemaakt. Een geschikt materiaal omdat het niet barst, scheurt of breekt bij heftige impact.

Via een ventiel aan de achterzijde van de helm kan deze met een fietspomp of de kleine, bijgeleverde pomp binnen twintig seconden van lucht worden voorzien. Eenmaal aangekomen op de bestemming kan men de lucht weer uit de helm laten lopen en deze oprollen tot een klein pakketje. 


Extreem licht

Omdat de helm voor 70 procent uit lucht bestaat weegt het prototype slechts 140 gram. Daarmee is de helm twee keer zo licht als de lichte categorie fiets­helmen. Samen met het flexibele materiaal maakt dat de helm comfortabel om te dragen. 

Bovendien is de helm ook nog eens vier keer veiliger dan de minimale veiligheidsnorm voor fietshelmen. En anders dan de reguliere fietshelmen van schuim, dat beschadigt bij een val, zou de helm van Inflabi herbruikbaar zijn na een ongeluk.


Nog niet aerodynamisch

Omdat de helm is ontworpen voor stadsfietsers is met aerodynamica nog geen rekening gehouden.

Begin november verwacht Inflabi de stadshelm op de markt te brengen voor 150 euro. Op langere termijn wil de startup het assortiment gaan uitbreiden met opblaasbare mountainbike- en racefietshelmen.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Inflabi

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.