Australische studenten ontwikkelden een opblaasbare mat om patiënten makkelijk mee te verplaatsen in bed. Dit is comfortabeler voor zowel de zorgverlener als de patiënt.

Terwijl de zorg al onder druk staat, neemt het aantal ouderen in veel westerse landen hard toe. Er zijn bovendien relatief veel oudere zorgmedewerkers die zwaar werk moeten verrichten.

Zorgverleners die aan huis ­komen, moeten bijvoorbeeld in hun eentje patiënten in bed verplaatsen en opnieuw positioneren. Dit kan fysiek heel belastend zijn en uiteindelijk leiden tot ziekte­verzuim.
 


Airlift: opblaasmat maakt optillen makkelijker

De Airlift is speciaal ontwikkeld voor deze doelgroep. In de basis is de Airlift een stevige, dubbelwandige mat met een opblaasbare binnenkant.

De dunne mat is vrij makkelijk onder een patiënt in bed te plaatsen. De zorgverlener kan de mat vervolgens met een luchtpomp oppompen om de patiënt te verplaatsen of anders neer te leggen.


Zijwaarts tollen, overeind komen, opnieuw neerleggen

De Airlift is bedoeld om drie belangrijke bewegingen te ondersteunen: zijwaarts rollen, overeind komen zitten en opnieuw positioneren. Voor de eerste twee bewegingen wordt de mat eerst dubbelgevouwen in de lengte- of breedterichting en daarna onder de patiënt geplaatst. Door de mat vervolgens op te pompen, ontstaat een soort pneumatische wig die de patiënt overeind duwt.

Het opnieuw positioneren gaat door de mat in de lengterichting onder de patiënt op te pompen, waarna deze vrij makkelijk kan worden verschoven. Hiervoor zitten aan de zijkanten stevige handvatten. Dit is minder belastend voor de zorgverlener en prettiger voor patiënten. In plaats van dat er aan hen wordt getrokken, worden ze verschoven op een luchtkussen.


James Dyson Award

De studenten van de RMIT University in Melbourne, die voor de Airlift zijn onderscheiden met de nationale James Dyson Award en een Good Design Award, willen het concept nu verder ontwikkelen tot een werkend prototype.

Ze zoeken onder meer nog naar een geschikt materiaal dat weinig wrijving geeft voor het verschuiven in bed. Hun streven is dat de Airlift binnen vijf jaar op de markt komt.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Airlift

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.